Din cele 176 posturi de la Cancelaria prim-ministrului, de la Palatul Victoria, vor mai râmâne 105 posturi, respectiv o reducere de 40%, cu o economie lunară de circa 850.000 lei, a anunțat șeful Cancelariei, Mihai Jurca.
Acesta a mai anunțat numărul mașini va fi redus de la 30 la 15, iar demnitarilor le va fi interzis să mai organizeze mese și ședințe la ședințe de lucru.
”În total, cu tot cu demnitari, vorbim de 105 posturi și vorbim de o reducere per total Cancelarie de 40% din personal. Același impact îl vom avea, evident, și în zona de costuri, sigur, costurile cele mai mari fiind cele asociate demnitarilor, unde reducerea este de 48%. Pe aparatul tehnic al Cancelariei avem o reducere de 34%. Cam aceasta este propunerea și, ca să vă faceți o idee, reducerea demnitarilor sau aparatului de demnitari aduce o economie de 615.000 de lei pe lună, iar reducerea aparatului corpului de funcționari aduce o economie de 250.000 de lei pe lună. Cheltuielile lunare - sigur, aici diferă în funcție de câți demnitari avem - cheltuielile lunare sunt undeva la 1,9 milioane-2 milioane de lei/lună cu personalul. Per total, vom avea o economie de 850.000 de lei/lună”, a spus Mihai Jurca.
Jurca a precizat totodată că este urmărită reducerea cheltuieilor cu bunurile și serviciile, iar demnitarilor li ve interzice să mai organizeze mese la Guvern
”Demnitarii pot organiza bufet, mese, tot în cadrul acelorași ședințe, și era uzual obiceiul de a avea o masă după fiecare ședință de guvern, un bufet după fiecare ședință de guvern. Vom reduce aceste cheltuieli, interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet în cadrul ședințelor”, a spus Jurca.
De asemenea, doar miniștrii vor mai avea șofer, ceilalți urmând să conducă singuri mașinile de serviciu.

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a transmis ulterior că potrivit Codului Muncii și Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, este garantată demnitatea profesională și este interzisă stigmatizarea unei categorii profesionale în absența unor motive obiective și dovedite.
”În lipsa unei analize reale de impact, în absența unui audit transparent, fără o consultare cu sindicatele și cu persoanele vizate, întreaga așa-zisă reformă riscă să fie nu doar ineficientă, ci și ilegală. Nu ne aflăm în fața unei reorganizări administrative, ci a unei vendete simbolice dirijate împotriva celor mai vulnerabili, în timp ce adevăratele canale de risipă rămân intacte, ascunse în birocrații politizate și contracte păguboase pentru stat”, a comunicat sindicatul.
Totodată, premierul a solicitat înceaperea demersurilor și pentru restructurarea activității Secretariatului General al Guvernului, care are în subordine inclusiv RA-APPS, Transgaz și Transelectrica, conform informațiilor Profit.ro.
