Digitalizarea companiilor de construcții va reduce majoritatea problemelor cu care se confruntă sectorul în momentul de față. De la reducerea costurilor, la suplinirea lipsei de personal și până la eficientizarea operațiunilor.
„E clar că o companie digitalizată va avea o presiune mai mică pe angajații noi. Va putea fi mai eficientă. Dacă vorbim despre constructorii mari, ei analizează foarte mult acuratețea, dar mai nou vor și procese rapide și să ia decizii mult mai rapid. Tehnologia va avea mult de câștigat în orice domeniu”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Eugen Ursu, CEO și co-fondator Graphein, companie care oferă asistență în proiecte de topografie inginerească.
Pentru 2022, Eugen Ursu estimează o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, aproape de trei ori mai mare decât anul trecut, creștere susținută de achiziția recentă a diviziei de business Autodesk, pentru 2,2 milioane de lei, de la Dendrio Solutions, integrator IT&C, parte din Bittnet Group.
„Mai avem destul de mult de crescut. Noi investim mult în tehnologie și îi încurajăm și pe clienții noștri să investească pentru că, oricare ar fi criza care va veni, vor reuși să reziste companiile care folosesc tehnologie. Digitalizarea construcțiilor va suplini și lipsa personalului”, mai spune acesta.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Achiziția diviziei Autodesk, continuă Eugen Rusu, va ajuta compania să mute datele în cloud, astfel încât deciziile să poată fi luate în timp real.
„Toate procesele de construcții, dar și partea vizuală, digitală, va fi dusă într-un cloud. Pe viitor, datele astea vor ajunge la clientul final. Daca peste ani îmi voi cumpăra un apartament al unui dezvoltator care a investit în soluții cloud, voi putea lua decizii în timp real pe toată durata construcției, dar și exploatării. Și asta se poate aplica la orice construcție”, precizează CEO-ul Graphein.
El adaugă că digitalizarea este necesară în orice business, mai ales că, în România, oamenii nu sunt obișnuiți să lucreze împreună, mai ales în zona de construcții.
„Oriunde avem nevoie de software și digitalizare. Asta e un mare beneficiu, mai ales că, în România, noi nu suntem obișnuiți să lucrăm împreună și să colaborăm. Și atunci e clar că vom putea reduce costurile construcției unei clădiri cu ajutorul tehnologiei și vom beneficia de informații pe toata durata construcției”, afirmă acesta.