Piața de asigurări din România a făcut pași importanți în ultimii 10 ani, iar acești pași au fost mai degrabă în direcția normalizării deși, în general, așteptările sunt mai degrabă legate de potențialul ei, spune pentru Profit.ro directorul general al Groupama, Călin Matei. "Eu cred că asta e bine, cred că fundația este, în general, partea cea mai importantă, așa că este esențial ca ea să fie puternică și pregătită să susțină creșterea".
Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare în 2025, an în care a și devenit liderul presei de business din România
Potrivit șefului asigurătorului, ultimii 10 ani au fost cu bune și cu rele pentru piața de profil.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
"Am traversat pandemia cu bine și am dat dovadă de agilitate și curaj în niște momente complicate, am reușit să creștem de la un an la altul, serviciile noastre au devenit din ce în ce mai bune, am contribuit din ce în ce mai mult la bunăstarea României, dar am trăit ultimii ani într-o plafonare, iar industria noastră încă are de suferit din punct de vedere al imaginii, nejustificat de multe ori. Cred însă că au fost mai multe bune decât rele și că astăzi suntem mai pregătiți să ne dezvoltăm și să aducem industria de asigurări mai aproape de români și de mediul nostru de afaceri", a spus Matei.

În privința viitorului, reprezentantul Groupama crede că normalizarea nu s-a încheiat, iar provocările nici atât, fie că sunt economice, politice sau de altă natură.

CEO-ul Groupama crede că segmentul asigurărilor de viață are capacitatea de a avea o creștere semnificativă în următorii 10 ani.
El a adăugat că putem asista la o reducere a ponderii asigurărilor auto în totalul pieței în următorii 10 ani, iar asigurările de proprietăți, răspunderi civile, asigurările de sănătate și viață vor căpăta o proporție mai mare.
"Mă aștept așadar ca asigurările non-auto să aibă un ritm de creștere semnificativ mai mare, iar asigurările auto să ajungă la sub 45% din piață. În concluzie, am convingerea că o Românie mai asigurată este o Românie mai puternică. Atât timp cât vom vom urmări acest obiectiv, înțelegând că asigurările sunt ca niște ancore de stabilitate, atât la nivel individual, cât și la nivel economic, sunt optimist legat de viitorul industriei noastre", a încheiat reprezentantul companiei.
Groupama a intrat pe piața din România prin preluarea Asiban și BT Asigurări, precum și a OTP Garancia Asigurări. Investițiile grupului francez în România au atins 750 milioane de euro, sumă care include și prețul plătit pentru preluarea celor trei asigurători, din care 350 milioane de euro pentru Asiban, în 2008.
În 2015, compania a subscris prime de 804,87 milioane de lei și ocupa locul trei în topul de profil, cu o cotă de 9,2% din totalul subscrierilor din asigurări generale și de viață.

În septembrie 2024, conform ASF, Groupama avea o cotă de 22,02% din totulul subscrierilor la nivelul pieței, rezultat care plasasează asigurătorul pe locul 1.
În 2023, subscrierile companiei s-au situat la 4,087 miliarde de lei.
Profitul net al Groupama a urcat de la 131,2 milioane de lei în 2022 la 217,8 milioane de lei în 2023.
Recent, Groupama, liderul pieței de asigurări, a anunțat că valoarea totală a primelor brute subscrise în 2024 s-a apropiat de 4,4 miliarde lei, în creștere cu 7% față de anul anterior.