Călin Matei, director general Groupama Romania: Trebuie să devenim anti-fragili. Mă aștept ca în următorii 10 ani să vedem o îmbunătățire a ratei de penetrare a asigurărilor în PIB, ajungând probabil în jurul a 2%

10 ani   
Călin Matei, director general Groupama Romania: Trebuie să devenim anti-fragili. Mă aștept ca în următorii 10 ani să vedem o îmbunătățire a ratei de penetrare a asigurărilor în PIB, ajungând probabil în jurul a 2%

Piața de asigurări din România a făcut pași importanți în ultimii 10 ani, iar acești pași au fost mai degrabă în direcția normalizării deși, în general, așteptările sunt mai degrabă legate de potențialul ei, spune pentru Profit.ro directorul general al Groupama, Călin Matei. "Eu cred că asta e bine, cred că fundația este, în general, partea cea mai importantă, așa că este esențial ca ea să fie puternică și pregătită să susțină creșterea".

Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare în 2025, an în care a și devenit liderul presei de business din România

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit șefului asigurătorului, ultimii 10 ani au fost cu bune și cu rele pentru piața de profil.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

"Am traversat pandemia cu bine și am dat dovadă de agilitate și curaj în niște momente complicate, am reușit să creștem de la un an la altul, serviciile noastre au devenit din ce în ce mai bune, am contribuit din ce în ce mai mult la bunăstarea României, dar am trăit ultimii ani într-o plafonare, iar industria noastră încă are de suferit din punct de vedere al imaginii, nejustificat de multe ori. Cred însă că au fost mai multe bune decât rele și că astăzi suntem mai pregătiți să ne dezvoltăm și să aducem industria de asigurări mai aproape de români și de mediul nostru de afaceri", a spus Matei.

În privința Groupama Romania, care ocupă prima poziție în ierarhia de profil, șeful companiei afirmă că fundația construită începând cu anul 2009 este puternică și a permis dezvoltarea afacerilor.
 
"Avem astăzi poziții puternice pe cele mai multe linii de business pentru că am construit eficient, am creat parteneriate reale și am rămas concentrați la ce este cu adevarăt important: clienții și partenerii noștri, alături de echipa noastră", a indicat Matei.
FOTO Kaufland România, vânzări de peste 120 miliarde lei într-un deceniu. Marco Hößl, CEO: Locurile de muncă generate reprezintă 2,1% din totalul forței de muncă la nivel național CITEȘTE ȘI FOTO Kaufland România, vânzări de peste 120 miliarde lei într-un deceniu. Marco Hößl, CEO: Locurile de muncă generate reprezintă 2,1% din totalul forței de muncă la nivel național

În privința viitorului, reprezentantul Groupama crede că normalizarea nu s-a încheiat, iar provocările nici atât, fie că sunt economice, politice sau de altă natură.

"Cred că avem șansa de a accelera digitalizarea, de a gândi soluții mai rapide, sigure și accesibile pentru clienții noștri și de a crește în felul acesta gradul de cuprindere în asigurare. Lucrul acesta va deveni posibil și pe măsură ce va crește gradul de informare și conștientizare a riscurilor, ceea ce va face ca prevenția și siguranța financiară să devină cu atât mai mult prioritare pentru români.
 
Nu cred că putem anticipa majoritatea schimbărilor, ne arată istoria recentă cât succes am avut încercând să facem asta. Însă putem investi în agilitate, eficiența operațională, în echipele noastre, în așa fel încât atunci când schimbările apar să fim cât se poate de bine echipați pentru a le depăși cu succes. Trebuie să devenim anti-fragili", a explicat Matei.
 
Șeful Groupama Romania spune că industria asigurărilor este una care presupune viteză de răspuns, adaptabilitate, iar următorii 10 ani vor testa din ce în ce mai mult aceste abilități ale companiilor.
 
"În condițiile actuale, mă aștept ca în următorii 10 ani să vedem o îmbunătățire a ratei de penetrare a asigurărilor în PIB, ajungând probabil în jurul a 2% (de la 1,32% în 2023 - n.r.), o penetrare deci încă scăzută raportat la alte piețe. Pentru a înregistra creșteri semnificative, și schimbările trebuie să fie semnificative, cum ar fi introducerea deductibilității pentru asigurările de viață, reforma în asigurările de sănătate și clarificarea asigurărilor voluntare, complementare, dar și a pachetului minim acoperit de stat.
 
Nu ne putem aștepta la rezultate profund diferite făcând mai mult sau mai puțin același lucru", a arătat Matei.
Cel mai mare producător român de băuturi a crescut în ultimii 10 ani de aproape trei ori. Radu Lăzăroiu, director general: În pragul a 220 ani de existență CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător român de băuturi a crescut în ultimii 10 ani de aproape trei ori. Radu Lăzăroiu, director general: În pragul a 220 ani de existență

CEO-ul Groupama crede că segmentul asigurărilor de viață are capacitatea de a avea o creștere semnificativă în următorii 10 ani.

"Este fezabil să trecem chiar de 30%, însă doar în contextul introducerii deductibilității. Dacă privim în detaliu la principalele linii de asigurare, de exemplu la asigurările de viață, ele au avut o creștere constantă în ultimul deceniu, însă lucrul acesta nu este încă la fel de vizibil și la nivel de pondere în totalul pieței pentru că avem alte zone care au înregistrat o creștere mai rapidă, cum ar fi asigurările auto sau chiar și cele de sănătate", a detaliat Matei.

El a adăugat că putem asista la o reducere a ponderii asigurărilor auto în totalul pieței în următorii 10 ani, iar asigurările de proprietăți, răspunderi civile, asigurările de sănătate și viață vor căpăta o proporție mai mare.

"Mă aștept așadar ca asigurările non-auto să aibă un ritm de creștere semnificativ mai mare, iar asigurările auto să ajungă la sub 45% din piață. În concluzie, am convingerea că o Românie mai asigurată este o Românie mai puternică. Atât timp cât vom vom urmări acest obiectiv, înțelegând că asigurările sunt ca niște ancore de stabilitate, atât la nivel individual, cât și la nivel economic, sunt optimist legat de viitorul industriei noastre", a încheiat reprezentantul companiei.

Groupama a intrat pe piața din România prin preluarea Asiban și BT Asigurări, precum și a OTP Garancia Asigurări. Investițiile grupului francez în România au atins 750 milioane de euro, sumă care include și prețul plătit pentru preluarea celor trei asigurători, din care 350 milioane de euro pentru Asiban, în 2008.

În 2015, compania a subscris prime de 804,87 milioane de lei și ocupa locul trei în topul de profil, cu o cotă de 9,2% din totalul subscrierilor din asigurări generale și de viață.

Liderul berii din România, dublare a afacerilor în ultimul deceniu. Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs: Ne vom păstra direcția strategică de dezvoltare, cu focus pe diversificarea portofoliului de produse. Vedem o tendință de premiumizare CITEȘTE ȘI Liderul berii din România, dublare a afacerilor în ultimul deceniu. Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs: Ne vom păstra direcția strategică de dezvoltare, cu focus pe diversificarea portofoliului de produse. Vedem o tendință de premiumizare

În septembrie 2024, conform ASF, Groupama avea o cotă de 22,02% din totulul subscrierilor la nivelul pieței, rezultat care plasasează asigurătorul pe locul 1.

În 2023, subscrierile companiei s-au situat la 4,087 miliarde de lei.

Profitul net al Groupama a urcat de la 131,2 milioane de lei în 2022 la 217,8 milioane de lei în 2023.

Recent, Groupama, liderul pieței de asigurări, a anunțat că valoarea totală a primelor brute subscrise în 2024 s-a apropiat de 4,4 miliarde lei, în creștere cu 7% față de anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
groupama
10 ani