BCE spune că Bulgaria și Croația ar putea intra în acest an în anticamera zonei euro

BCE spune că Bulgaria și Croația ar putea intra în acest an în anticamera zonei euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2020

Croația și Bulgaria ar putea să se alăture în acest an la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb-n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat Fabio Panetta, membru în board-ul Băncii Centrale Europene, care a lăudat eforturile făcute de cele două state în procesul de trecere la moneda unică, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comentariile lui Fabio Panetta publicate marți în cotidianul francez Le Monde sugerează că procesul de extindere a zonei euro continuă, în pofida pagubelor economice provocate de pandemia de Covid-19. Atât Croația cât și Bulgaria se bazează foarte mult pe sectorul turismului, scrie Agerpres.

FOTO Lilium, startup german care dezvoltă un taxi zburător cu decolare verticală, a intrat în clubul “unicornilor” CITEȘTE ȘI FOTO Lilium, startup german care dezvoltă un taxi zburător cu decolare verticală, a intrat în clubul “unicornilor”

"Croația și Bulgaria au adoptat măsuri curajoase în procesul de convergență", a spus Fabio Panetta, responsabil pentru relațiile internaționale și europene în cadru BCE. "Dacă procesul va fi încheiat cu succes, cele două țări ar putea să se alăture ERM-2 până la finele anului", a mai spus Panetta.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Având în vedere că țările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, "prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croația și Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes", a spus Panetta.

Bulgaria și Croația sunt singurele țări membre ale Uniunii Europene care sunt interesate în mod activ să adopte moneda euro. Recent Croația a mai depășit un obstacol în parcursul de aderare la zona euro după ce BCE a spus că primele cinci bănci din Croația nu au deficite de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
bce