Bundesbank se așteaptă la o redresare lentă a economiei germane în 2024

Bundesbank se așteaptă la o redresare lentă a economiei germane în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2023

Economia germană va crește foarte puțin în 2024, după declinul din 2023, arată cele mai recente previziuni publicate vineri de Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Încetinirea exporturilor afectează industria, cheltuielile se consum sunt reduse iar costurile mai ridicate de finanțare pun o frână investițiilor, avertizează Bundesbank. Totuși, instituția a îmbunătățit previziunile din acest an, când se așteaptă la un declin al economiei Germaniei de 0,1%, după ce anterior estimase o scădere de 0,3%,scrie Agerpres.

EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili

"De la începutul lui 2024, economia germană ar urma să revină pe un trend ascendent și gradual creșterea va accelera", susține președintele Bundesbank, Joachim Nagel. Expansiunea celei mai mari economii europene ar urma să accelereze de la 0,4% în 2024 la 1,2% în 2025.

"Exporturile vor crește în urma majorării vânzărilor pe piețele externe. Și, datorită pieței forței de muncă stabile, a creșterii solide a salariilor și a scăderii inflației, cheltuielile de consum vor crește", se arată în raport.

Dar analiștii avertizează că piața muncii începe să dea semne de slăbiciune: în noiembrie rata șomajului a urcat la cel mai ridicat nivel din 2021.

Germania intenționează să revină anul viitor la limitarea împrumuturilor nete noi, a anunțat miercuri cancelarul Olaf Scholz, după ce partidele din coaliția aflată la guvernare au ajuns la un acord privind bugetul, după o lună de negocieri dificile. Planurile de cheltuieli ale Berlinului au fost date peste cap de o decizie de luna trecută a Curții Constituționale, care a împiedicat Executivul german să transfere fonduri necheltuite în valoare de 60 miliarde de euro dedicate combaterii pandemiei spre inițiative verzi.

Bundesbank a precizat că previziunile sale au fost finalizate înainte ca Executivul să ajungă la un acord privind bugetul pe 2024. "Conform evaluărilor preliminare, totuși, nu vor fi modificate semnificativ perspectivele fiscale și macroeconomice", a precizat instituția.

În privința inflației, care a contribuit la dificultățile cu care se confruntă Germania, Bundesbank estimează o încetinire mai rapidă decât estima anterior. Prețurile de consum ar urma să crească cu 6% anul acesta și cu 2,5% în 2025. Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, va avea nevoie de mai mult timp pentru a reveni la 2%.

"Inflația scade în Germania dar este prea curând să credem că toate problemele s-au rezolvat. Înăsprirea politicii monetare a dus la scăderea inflației", a declarat Nagel, care este și membru în consiliul guvernatorilor BCE.

Proiecțiile Bundesbank au fost publicate la o zi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menținerea nemodificată a dobânzilor, pentru a doua oară consecutiv, și a redus estimările privind inflația.

Anul acesta, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflația exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeași dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-și depozita numerarul în siguranță la BCE.

Dar președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avut un ton prudent: "Nu trebuie în niciun caz să lăsăm garda jos. Nu discutăm deloc despre reducerea dobânzilor".

Din cauza problemelor din sectorul industrial, Germania a fost una dintre economiile europene cu cele mai slabe performanțe în acest an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
germania
economie