Cel mai mare fond de pensii din lume a avut un randament istoric de 339 miliarde dolari

Cel mai mare fond de pensii din lume a avut un randament istoric de 339 miliarde dolari
scris 2 iul 2021

Cel mai mare fond de pensii din lume a anunțat că a încheiat anul fiscal cu un randament istoric, în timp ce activele sale au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, transmite Bloomberg.

În anul fiscal care s-a încheiat în luna martie 2021, Fondul public de pensii din Japonia (Government Pension Investment-GPIF) a realizat un randament de 25% de pe urma investițiilor sale, sau 37.800 miliarde yeni (339 miliarde dolari), cel mai bun randament înregistrat după ce acest fond a început să gestioneze rezervele din pensii ale Japoniei în 2001. Acțiunile din străinătate cu fost activele cu cele mai bune performanțe din portofoliul GPIF, cu un randament de 20.700 miliarde yeni, urmate de acțiunile japoneze cu 14.700 miliarde yeni. De asemenea, obligațiunile străine au avut un randament de 7,1%, în timp ce obligațiunile japoneze au avut un randament negativ de 0,7%, scrie Agerpres.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Sub conducerea lui, Masataka Miyazono, numit în postul de președinte al GPIF în luna aprilie 2020, Fondul public de pensii din Japonia nu a înregistrat încă un trimestru negativ. După cel de al patrulea trimestru consecutiv de creștere, activele totale ale fondului au atins un nivel record de 186.100 de miliarde de yeni (1.670 miliarde de dolari)

Într-o conferință de presă, Miyazono a spus că randamentul înregistrat în ultimul an a fost unul "istoric, deosebit de ridicat", dar a atras atenția că piețele au profitat de pe urma creșterii cotațiilor acțiunilor pe întreg parcursul anului trecut, situație care nu ar urma să se repete și în acest an.

Indicele bursier MSCI World Index a înregistrat o apreciere de 52% în anul fiscal încheiat la 31 martie 2021, în timp ce indicele Topix al bursei japoneze a înregistrat o creștere de 39%.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

"Ținând cont de modificările de pe piață înregistrate în anul fiscal 2020, au fost multe oportunități pentru a revizui ponderea acordată diferitelor active, ceea ce a oferit GPIF foarte multe experiențe pozitive în gestionarea portofoliului său" a subliniat directorul de investiții de la GPIF, Eiji Ueda.

La data de 31 martie, obligațiunile japoneze reprezentau 25,92% din portofoliul GPIF, urmate de acțiunile străine cu 24,89%, obligațiunile străine cu 24,61% și acțiunile japoneze cu 24,58%.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Investițiile realizate de GPIF sunt urmărite cu atenție de investitorii din întrega lume având în vedere mărimea Fondului public de pensii din Japonia. Recent GPIF a început să își modifice structura portofoliului, migrând dinspre obligațiunile domestice neprofitabile spre activele străine cu randament mai mare, având în vedere nivelul ultra scăzut al dobânzilor din Japonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
japonia