China a importat echipamente pentru producția de cipuri în valoare de 40 de miliarde de dolari

China a importat echipamente pentru producția de cipuri în valoare de 40 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2024

Importurile Chinei de echipamente pentru producția de cipuri au crescut semnificativ anul trecut, pe măsură ce firmele chineze și-au accelerat investițiile în încercarea de a ocoli eforturile americane destinate frânării industriei chineze de semiconductori, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe baza datelor vamale oficiale, Bloomberg a calculat că în 2023 importurile chineze de echipamente utilizate pentru a produce cipuri au crescut cu 14%, până la aproape 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare cifră înregistrată de la debutul colectării datelor statistice. Această creștere de două cifre a venit pe fondul unei scăderi de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, o dovadă a importanței acordate de Guvernul de la Beijing și industria locală de cipuri pentru ca gigantul asiatic să devină auto-suficient în materie de semiconductori, scrie Agerpres.

TABEL OMV Petrom a scumpit carburanții, anulând ieftinirile din ultimele 3 săptămâni CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a scumpit carburanții, anulând ieftinirile din ultimele 3 săptămâni

Importurile Chinei de echipamente pentru producția de cipuri provenite din Țările de Jos au explodat anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricții la export decise de autoritățile de la Haga, care vor limita și mai mult capacitatea companiilor chineze, precum Semiconductor Manufacturing International Corp., de a obține cele mai moderne echipamente.

De exemplu, în luna decembrie 2023, importurile chineze de echipamente de litografie din Țările de Jos au crescut cu aproape 1.000% în ritm anual, până la 1,1 miliarde de dolari, pe măsură ce firmele chineze s-au grăbit să facă achiziții înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor olandeze, în cursul acestei luni.

Însă, chiar și înainte ca cele mai noi restricții să intre în vigoare, grupul olandez ASML Holding NV a anulat livrarea unora dintre cele mai moderne echipamente de litografie către China, la cererea Guvernului american, a dezvăluit anterior Bloomberg. Anularea a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor la export.

Producătorii chinezi de cipuri investesc rapid în construcția de noi uzine în încercarea de a ocoli restricțiilor la export impuse de SUA și aliații lor. Aceste restricții fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri și încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o amenințare de SUA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
cipuri