Christine Lagarde spune că BCE va reduce dobânzile de referință doar când va fi sigură că inflația se apropie de 2%

Christine Lagarde spune că BCE va reduce dobânzile de referință doar când va fi sigură că inflația se apropie de 2%
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să reducă dobânzile după ce va fi sigură că inflația se îndreaptă spre ținta de 2%, a declarat joi președintele BCE, Christine Lagarde, transmite agenția Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar pot să vă spun că dacă vom câștiga lupta cu inflația, adică vom avea certitudinea că inflația va fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse”, a spus Christine Lagarde într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, scrie Agerpres.

FOTO Mamaia își caută logo-ul și sloganul. VIDEO - Cum arăta Mamaia în anii 60 CITEȘTE ȘI FOTO Mamaia își caută logo-ul și sloganul. VIDEO - Cum arăta Mamaia în anii 60

Pentru a lupta cu o inflație ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 și luna septembrie 2023, „gardienii” euro au majorat costului creditului în zece reprize consecutive.

Ritmul de creștere a prețurilor de consum a încetinit semnificativ după ce la finele lui 2022 rata inflației a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul țintă al BCE de 2%. Conform datelor Eurostat, inflația anuală în zona euro a accelerat ușor în luna decembrie, până la 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie.

Deși inflația rămâne sub 3%, chiar și după saltul din decembrie, oficialii BCE așteaptă să vadă datele referitoare la majorările salariale, care vor veni abia în primul trimestrul. În timp ce un declin abrupt al economiei zonei euro ar putea să le modifice modul de gândire, scenariul lor de bază rămâne în continuare cel al unei aterizări line.

Șefa Băncii Centrale Europene dă asigurări că greul în lupta cu inflația a trecut

Lagarde a subliniat că Europa nu este într-o gravă recesiune și că cel mai dificil moment al luptei cu inflația a trecut. Comentariile sale vin după ce Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Central Europene, a avertizat miercuri că este posibil ca zona euro să fi intrat în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut.

„Cred că am trecut de cea mai dificilă perioadă, exceptând cazul în care ne vom confrunta cu un nou șoc major. Asta nu înseamnă că vom avea un declin lin”, a spus însă joi Lagarde, care a menționat în special salariile.

Airbus are cea mai bună performanță din istoria sa și eclipsează Boeing CITEȘTE ȘI Airbus are cea mai bună performanță din istoria sa și eclipsează Boeing

„Salariile, în termeni de negocieri și acorduri colective, sunt pe cale să fie majorate peste cifrele de inflație pe care le avem. Suntem într-o fază de ajungere din urmă care se va întinde pe parcursul a doi-trei ani”, a precizat președintele BCE.

În prezent, dobânda la depozite, un indicator de referință pentru activitatea de creditare în zona euro, se situează la un maxim istoric de 4%.

La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie, BCE a subliniat că lupta împotriva inflației nu s-a terminat dar a menținut nemodificate dobânzile, pentru a doua lună consecutivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
inflatie