Ciocolata riscă să se scumpească și mai mult

Ciocolata riscă să se scumpească și mai mult
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2023

Ciocolata riscă să se scumpească și mai mult dacă noua recolta de boabe de cacao a țărilor din Africa de Vest va fi una dezamăgitoare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile la cacao au crescut cu 47% în ultimul an pe fondul temerilor că evoluțiile meteo nefavorabile ar putea afecta recoltele din Coasta de Fildeș și Ghana, care sunt responsabile pentru două treimi din livrările mondiale de boabe de cacao. Iar fenomenul meteo El Nino ar putea agrava și mai mult lucrurile, astfel că analiștii se așteaptă la un al treilea an de deficit global de aprovizionare pentru noul sezon care tocmai a început, scrie Adevărul.

FOTO Primele imagini oficiale cu Renault Kardian, versiunea sofisticată a lui Sandero CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini oficiale cu Renault Kardian, versiunea sofisticată a lui Sandero

Asta înseamnă că inflația de la rafturile cu dulciuri ar putea să persiste chiar dacă, la nivel general, presiunile la adresa costurilor produselor alimentare se reduc. Marii producători de ciocolată, precum Hershey Co. și Lindt & Spruengli AG, au avertizat deja că există posibilitatea unor noi majorări de prețuri și există semnale că prețurile mai mari afectează cererea din Europa și până în Asia.

"Situația actuală arată relativ sumbru dacă nu va exista o îmbunătățire dramatică a perspectivei. Noi majorări de prețuri ar putea să afecteze consumul", estimează Darren Stetzel, vicepreședinte la firma de brokeraj StoneX.

Pentru moment principala întrebare este cât de mare va fi cea mai importantă din cele două recolte anuale de boabe de cacao, în condițiile în care recoltarea a început recent în Ghana și urmează să demareze în Coasta de Fildeș.

Nevoia de a respecta regulile de trasabilitate impuse de Uniunea Europeană, care importă 68% din boabele de cacao produse de Coasta de Fildeș, a dat naștere la contrabandă iar la aceasta se adaugă și schimbările climatice care vor reprezenta principalele provocări la adresa sectorului, susține Yves Kone, directorul organismului de reglementare Le Conseil Cafe-Cacao.

"Schimbările climatice amenință producția noastră de boabe de cacao. Sarcina nu va fi una ușoară pentru că avem responsabilitatea de a menține arborii de cacao în bune condiții de producție", a spus Yves Kone, fără a oferi o estimare de producție.

În luna iulie, estimările avansate de autoritățile din Coasta de Fildeș pentru recolta strânsă în sezonul care  începe la 1 octombrie 2023 arătau o diminuare a producției cu aproape o cincime comparativ cu cea de anul trecut, au declarat la acea dată surse din apropierea situației. Cifrele finale ar putea să sufere modificări dacă fermierii vor reține boabele strânse cu prilejul recoltei mai mici în așteptarea unor prețuri mai mari în noul sezon.

FOTO Cel mai bogat ucrainean pregătește instalarea a zece mari turbine eoliene în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai bogat ucrainean pregătește instalarea a zece mari turbine eoliene în România

Autoritățile din Coasta de Fildeș au majorat cu 11% prețurile pe care le vor primi cultivatorii de boabe de cacao începând de duminică, până la 1.000 de franci CFA (1,61 dolari) per kilogram, cu mult sub estimările cultivatorilor care se așteptau la o majorare de 44%.

Analiștii de la Rabobank și Marex se așteaptă ca producția de boabe de cacao din Africa de Vest să scadă în sezonul 2023-24. Marex prognozează chiar că deficitul global va fi unul de 279.000 de tone, mai mare decât deficitul global combinat al precedentelor două sezoane.

Recoltele africane de boabe de cacao sunt afectate și de faptul că fermierii se confruntă cu costuri mai mari la inputuri precum îngrășăminte și pesticide. Mulți trăiesc sub pragul sărăciei și banii pe care îi primesc pentru recoltele lor sunt fixate de autorități, ceea ce înseamnă că nu beneficiază automat de cotațiile futures mai mari. Asta face mai dificilă majorarea producției sau tratarea arborilor de cacao afectați de dăunători. De exemplu, aproximativ 10% din recolta din sezonul trecut a fost pierdută în regiunea Kwarbeng din nordul Ghanei, din cauza unui dăunător și a lipsei de pesticide, spune Michael Acheampong, care reprezintă mai mult de 1.500 de cultivatori de cacao.

Cultivatorii din Ghana au primit recent o veste bună după ce autoritățile au majorat prețul de achiziție cu 60% pentru a descuraja contrabanda în Coasta de Fildeș și a stimula investițiile. Asta ar putea însemna o producție mai mare, spune Acheampong. Însă va fi nevoie de timp pentru ca o producție mai mare să se traducă în prețuri mai mici și persistă îngrijorările că fenomenul meteo El Nino ar putea însemna secetă în ultima parte a sezonului, ceea ce ar amenința culturile.

Pentru moment, producțiile din Africa de Vest vor fi factorul principal care va influența prețurile. "Ciocolata este un produs de lux și nu urmează întotdeauna corelația elastică dintre cerere și prețuri. Însă, în cele din urmă, prețurile mai mari vor însemna mai puțini consumatori", spune Darren Stetzel. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciocolata
cacao