Creșterea globală a prețului gazelor naturale riscă să afecteze revenirea economică

Creșterea globală a prețului gazelor naturale riscă să afecteze revenirea economică
scris 4 sep 2021

Prețul gazelor naturale înregistrează o creștere istorică, iar asta este o veste proastă pentru toată lumea, de la producătorii de ceramică din China și până la clienții unei patiserii din Paris, transmite Bloomberg.

Costul gazelor naturale este deja la un nivel record pentru acest moment al anului în majoritatea piețelor importante și se pare că va continua să crească, ceea ce riscă să afecteze revenirea din pandemia de Covid-19.

Iarna care va veni ar putea da lumii o lecție dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Prețurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor și eroda salariilor lor prin inflație, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară. Și mai grav, deficiențele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi și chiar întrerupe livrarea de curent electric în țările în curs de dezvoltare, declanșând tensiuni sociale.

Creștere masivă a înmatriculărilor auto în România CITEȘTE ȘI Creștere masivă a înmatriculărilor auto în România

"Energia stă la baza economiei. Prețurile mari la energie reverberează de-a lungul lanțului de aprovizionare și ar putea afecta relansarea incipientă", susține Bruce Robertson, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Citiți mai mult pe Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze