Criza energetică din Europa își face simțite efectele asupra giganților industriali

Criza energetică din Europa își face simțite efectele asupra giganților industriali
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2021

Creșterea neîntreruptă a prețurilor la energie în Europa îi expune pe cei mai mari consumatori de gaze și electricitate din regiune la pierderi semnificative, forțându-i pe giganții industriali să reducă producția, ceea ce amenință revenirea economică, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile în care prețurile la energie doboară record după record, cel mai mare producător european de aluminiu, firma Dunkerque Industries France, a redus producția în ultimele două săptâmâni. De asemenea, firma Nyrstar va opri producția de zinc în Franța la începutul lunii ianuarie iar producătorul român de îngrășăminte Azomureș a oprit temporar activitatea, scrie Agerpres.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

"Prețurile mari la gaze, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru cei industriali vor fi un obstacol în calea activității. Această ultimă creștere a prețurilor la gaze este în mod clar o evoluție negativă pentru perspectivele tuturor economiilor europene", spune Sarah Hewin, director de cercetare la Standard Chartered.

Aluminiul este unul dintre metalele industriale cu cel mai mare consum de energie iar creșterea cu aproximativ 500% a prețurilor la electricitate a forțat Aluminium Dunkerque să reducă producția cu aproape 3%, a declarat reprezentantul sindical Laurent Geeraert. Potrivit acestuia, combinatul din Franța a pierdut aproximativ 20 de milioane de euro de la începutul lunii noiembrie și până acum și noi reduceri de producție ar putea fi necesare dacă prețurile la electricitate vor rămâne la un nivel ridicat.

Producătorul român de aluminiu Alro spune și el că prețurile actuale sunt nesustenabile în timp ce în Muntenegru, producătorului de aluminiu KAP ar putea să îi fie întreruptă aprovizionarea cu electricitate la finele anului dacă nu acceptă să plătească furnizorului un preț semnificativ mai mare pentru anul următor, susține media locală.

Însă există riscuri și la adresa lanțului de aprovizionare cu alimente. Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, și o divizie a grupului elvețian Ameropa AG, a anunțat vineri că a început să închidă facilitățile de producție iar fermierii nu vor putea să își permită prețurile atât de mari. În Norvegia, firma Yara International, care a redus producția încă de la începutul anului, a anunțat că va continua să monitorizeze situația și va reduce producția dacă va fi necesar.

"Asta o să ne afecteze în cele din urmă, în termeni de cost al alimentelor și nu va avea un impact numai asupra Europei, va avea un impact în multe țări", a declarat Anne-Sophie Corbeau, cercetător la universitatea Columbia.

Premierul italian, Mario Draghi, a apreciat că majorarea prețurilor la energie "necesită acțiuni urgente". 20 din cele 27 de state membre UE au adoptat măsuri pentru a reduce impactul asupra consumatorilor și gospodăriilor vulnerabile. "Comisia Europeană lucrează la acest lucru dar trebuie să lucrăm și la nivel național și să sprijinim familiile și afacerile", a declarat miercuri Mario Draghi.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Însă în cazul combinatelor de aluminiu se prefigurează o criză existențială. Costurile cu închiderea și repornirea acestor facilități sunt mari. Prețurile la aluminiu au crescut cu peste 40% în acest an și cererea în Europa este în creștere dar profitabilitatea producătorilor este erodată de prețurile mari la energie. În Franța este nevoie de electricitate care costă aproximativ 11.000 de dolari pentru a produce o tonă de aluminiu, care se vinde pentru aproximativ 2.800 de dolari.

"Vedem o criză existențială în industria europeană a aluminiului și în alte industrii producătoare de metale care au un consum intensiv de electricitate. Nu poți pur și simplu să apeși pe un buton", a spus Mark Hansen, director general la traderul de metale Concord Resources Ltd.

Chiar dacă combinatele de aluminiu din Europa sunt responsabile doar pentru o mică parte din producția globală, ele asigură mai multe mii de locuri de muncă și sunt o sursă importantă de venituri din taxe. Reducerea producției locale ar putea forța regiunea să se bazeze pe importuri din țările care deseori folosesc combustibili fosili pentru a produce electricitate, spune Mark Hansen. Aceasta ar putea crea obstacole noi probleme pentru producători precum constructori auto și companii aeriene, dacă UE va impune o taxă pentru produsele care generează emisii intensive de CO2. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
industrie
europa