Marea Britanie - Compensații de aproape 2 miliarde lire pentru furnizorii de energie care au preluat clienții rivalilor falimentari

Marea Britanie - Compensații de aproape 2 miliarde lire pentru furnizorii de energie care au preluat clienții rivalilor falimentari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 dec 2021

Guvernul britanic va acorda compensații de aproape 2 miliarde de lire sterline companiilor energetice care au preluat clienții abandonați de furnizorii intrați în incapacitate de plată pe fondul creșterii accelerate a prețurilor pe piața angro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ofgem, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Marea Britanie, a aprobat cereri de despăgubiri în valoare de 1,8 miliarde de lire (2,4 miliarde dolari) pentru 9 furnizori de energie electrică, care au preluat clienții rivalilor falimentari.

Cererile de despăgubire privesc în principal costurile suplimentare cu energia angro absorbite de companiile care au preluat clienți noi în calitate de furnizori de ultimă instanță, scrie Bloomberg.

Compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie și gaze poate fi prelungită până la finalul anului viitor CITEȘTE ȘI Compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie și gaze poate fi prelungită până la finalul anului viitor

Aproximativ 24 de furnizori de energie electrică pentru consumatori casnici au intrat în faliment în Marea Britanie de la începutul lunii august, în contextul scumpirii prețurilor pe piața angro.

Cea mai mare compensație, în valoare de 681 milioane de lire sterline, a fost acordată companiei Octopus Energy, pentru preluarea a 580.000 de clienți de la Avro Energy, potrivit documentelor publicate de Ofgem.

British Gas Trading, divizia de retail a Centrica, va primi o despăgubire de 361 milioane de lire sterline, după ce și-a asumat responsabilitatea pentru aproximativ o jumătate de milion de clienți de la o serie de firme mai mici. Shell Energy Retail primește 362 milioane de lire sterline.

Marea Britanie - Compensații de aproape 2 miliarde lire pentru furnizorii de energie care au preluat clienții rivalilor falimentari

Cererile de despăgubire vor fi plătite furnizorilor de ultimă instanță începând cu luna aprilie. Aceștia vor putea solicita despăgubiri și pentru eventuale costuri ulterioare, astfel că valoarea totală a compentațiilor acordate de stat ar putea crește semnificativ.

În același timp, furnizorii vor transfera, cel mai probabil, parte din costuri către consumatori în lunile următoare.

“Furtuna provocată de accesibilitatea energiei pare să devină un uragan, care va lovi țărmul la începutul anului viitor", a comentat analistul Martin Young de la Investec într-o notă.

viewscnt
Afla mai multe despre
compensatii furnizori energie electrica
ofgem
despagubiri preluare clienti
preturi energie electrica
scumpiri
falimente