Deficitul global de zahăr se va reduce grație recoltei mari de porumb din Brazilia

Deficitul global de zahăr se va reduce grație recoltei mari de porumb din Brazilia
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2023

Un deficit global de zahăr, care a dus prețurile la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, este pe punctul de a se încheia în sfârșit, și asta grație unei culturi agricole cu care nu pare să aibă legătură, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția de porumb a Braziliei, un mare producător agricol mondial, a explodat, astfel că a devenit mai profitabil să utilizezi porumbul pentru a produce etanol, un combustibil cheie pentru autoturismele din cea mai mare economie din America Latină. În consecință, fabricile de procesare care până acum utilizau ca materie primă trestia de zahăr mai scumpă, se uită acum să producă mai mult zahăr și mai puțin biocombustibil, scrie Agerpres.

Ungaria ar putea majora taxa pe bănci pentru a acoperi gaura din buget CITEȘTE ȘI Ungaria ar putea majora taxa pe bănci pentru a acoperi gaura din buget

"Oricine care are bani astăzi se uită să investească fie în etanol din porumb, fie în extinderea capacităților pentru producerea de zahăr", a declarat Eder Vieito, analist la Green Pool Commodity Specialists.

Scăderea cotațiilor la zahăr ar fi o veste bună pentru consumatorii care se luptă cu inflația produselor alimentare. Temperaturile extreme au afectat culturile de trestie de zahăr din India, al doilea mare producător mondial după Brazilia.

Porumbul începe să aibă o pondere mai mare pe piața de etanol din Brazilia, care este depășită numai de SUA în topul marilor producători de biocombustibil. Etanolul din porumb va fi responsabil pentru aproximativ 20% din producția totală de etanol în acest sezon, de la aproape zero în urmă cu cinci ani. Până în 2033, ponderea etanolului din porumb ar putea ajunge până la o treime din producția totală, estimează firma de consultanță Datagro.

Consensul analiștilor este că etanolul din porumb va cunoaște mai mulți ani de expansiune. Brazilia are opt fabrici care produc etanol din porumb și care își majorează capacitățile, în timp ce alte șapte fabrici sunt în construcție, susțin analiștii de la Itau BBA. Aprovizionarea cu materie primă este de asemenea abundentă: analiștii estimează că Brazilia va consuma în acest sezon o cantitate record de 13 milioane de tone de porumb pentru producția de etanol, adică o zecime din livrările totale de porumb.

Asta este o veste bună pentru producătorii de porumb din statul Mato Grosso, principalul producător de porumb din Brazilia. Există un potențial semnificativ pentru ca porumbul să cucerească o cotă mai mare din piața etanolului, estimează fermierul Zilto Donadello. "Etanolul din porumb mai are foarte mult loc de creștere", crede Zilto Donadello.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
porumb
brazilia