Deutsche Bank și UniCredit au transferat unele dintre tranzacțiile swap din Londra la Frankfurt, din cauza Brexitului

Deutsche Bank și UniCredit au transferat unele dintre tranzacțiile swap din Londra la Frankfurt, din cauza Brexitului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2019

Deutsche Bank și UniCredit au transferat în luna mai unele dintre tranzacțiile swap din Londra la Frankfurt, din cauza Brexitului, băncile folosindu-se de amânarea ieșirii Marii Britani din Uniunea Europeană pentru a se pregăti pentru ce este mai rău, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ 10 bănci au participat la o acțiune de schimbare, în care băncile au închis pozițiile swap existente în Marea Britanie și au deschis unele echivalente în Germania, potrivit  unor persoane apropiate situației, scrie News.ro.

Unele dintre aceste bănci, între care JPMorgan Chase și Commerzbank, au acționat ca formatori de piață, folosindu-se de această oportunitate pentru a genera venituri prin tranzacțiile cu băncile.

Marea Britanie va părăsi UE cu sau fără acord pe 31 octombrie, susține Boris Johnson CITEȘTE ȘI Marea Britanie va părăsi UE cu sau fără acord pe 31 octombrie, susține Boris Johnson

Băncile din Europa continentală nu vor mai putea să își păstreze swap-urile, folosite intens pe piața instrumentelor derivate, la Londra, dacă Marea Britanie va ieși din UE fără un acord. Acest fapt ar putea obliga băncile să transfere instrumente derivate în valoare de mii de miliarde de dolari de la LCH, divizie a London Stock Exchange Group la Eurex Clearing din Frankfurt, care este o divizie a Deutsche Boerse.

În afară de faptul că Deutsche Boerse va avea de câștigat în detrimentul LSE, o astfel de mutare ar eroda poziția dominantă a Londrei de centru financiar mondial și ar putea tulbura piața dobânzilor swap.

Deutsche Bank și UniCredit au refuzat să comenteze, ca și purtătorii de cuvânt ai JPMorgan și Commerzbank.

Bayerische Landesbank, care a transferat și ea unele swap-uri la Frankfurt, și Banca Angliei, care supraveghează LCH, au refuzat la rândul lor să comenteze.

LCH gestionează numerar și obligațiuni de peste 100 de miliarde de euro în numele băncilor și managerilor de fonduri care vor să își protejeze tranzacțiile swap de posibilitatea intrării în default a unei firme mari de trading.

Comisia Europeană a salvat anul trecut LCH de la excluderea clienților înregistrați în UE, când a extins dreptul casei de cliring de a oferi servicii firmelor de pe continent până la sfârșitul anului 2020. Băncile pot continua să cumpere și să vândă contracte swap prin intermediul LCH chiar dacă Marea Britanie va ieși din UE fără un acord, la sfârșitul lunii octombrie, actualul termen pentru Brexit.

În cazul în care Comisia nu va prelungi dreptul LCH de a servi băncile europene, acestea vor fi nevoite să își transfere pozițiile swap înainte de luna aprilie a anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutche bank
unicredit