Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est

Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2023

Economiile principalelor state membre UE din Europa de Est au intrat într-o relansare economică fragilă, grație diminuării inflației care îi încurajează pe consumatori să înceapă să cheltuie din nou, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Analiștii intervievați de Bloomberg estimează că perioada iulie-septembrie 2023 a marcat ieșirea din recesiune tehnică în cazul Ungariei, în timp ce economia Poloniei a înregistrat un avans de 1,9%, cea mai bună performanță de la începutul anului. În cazul României, expansiunea a continuat în trimestrul al treilea, cu o creștere economică de 0,4% comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze un avans de 0,3%. Toate aceste țări vor da marți publicității cifrele oficiale privind PIB-ul, scrie Agerpres.

One United Properties – vânzări în creștere și profit în scădere CITEȘTE ȘI One United Properties – vânzări în creștere și profit în scădere

"Putem vorbi de o ușoară revenire în regiune dar nu de o relansare solidă. Mediul extern nu este foarte prietenos pentru creștere", a declarat Juraj Kotian, economist la Erste Group Bank AG în Viena.

România a reușit să contracareze parțial o parte din provocările externe prin urgentarea unor proiecte întârziate de infrastructură precum autostrăzi și modernizări de spitale, în încercarea de a absorbi cât mai multe fonduri posibile din bugetul UE pe perioada 2014-2020. De asemenea, guvernul de coaliție a făcut o prioritate din implementarea reformelor cerute în cadrul planului european de relansare. Acest program poate duce la deblocarea unor fonduri europene suplimentare pentru administrația publică. Investițiile au fost un motor important de creștere în precedentele două trimestre.

Reducerea presiunii pe partea de prețuri a determinat deja băncile centrale din Budapesta și Varșovia să înceapă să reducă dobânzile. Cehia ar urma să facă și ea același lucru după o contracție economică neașteptată. Cu toate acestea, perspectivele rămân incerte în condițiile în care inflația ar urma să se reducă lent în următoarele luni. În plus, sectorul manufacturiere începe și el să se resimtă de pe urma diminuării cererii din zona euro, un important partener comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
europa de est