Ericsson dezvăluie nereguli la divizia din Irak, inclusiv potențiale plăți către ISIS. Acțiunile se prăbușesc

Ericsson dezvăluie nereguli la divizia din Irak, inclusiv potențiale plăți către ISIS. Acțiunile se prăbușesc
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 feb 2022

Acțiunile Ericsson s-au prăbușit cu 14% pe bursa de la Stockholm miercuri, după ce grupul suedez din industria echipamentelor de telecomunicații a dezvăluit noi detalii legate de o investigație privind activitățile diviziei din Irak, inclusiv despre potențiale plăți către gruparea teroristă ISIS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Directorul general Borje Ekholm a declarat, într-un interviu citat de Bloomberg, că Ericsson a identificat "cheltuieli neobișnuite care datează din 2018" la divizia din Irak, dar compania nu a stabilit încă cine a fost destinatarul final al banilor.

"Ceea ce observăm este că au fost achiziționate rute de transport prin zone care au fost controlate de organizații teroriste, inclusiv ISIS", a adăugat Ekholm.

Declarațiile vin după ce, în octombrie, compania a fost acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a încălcat un acord de 1 miliard de dolari încheiat cu procurorii în 2019, pentru a pune capăt unei anchete prelungite referitoare la fapte de corupție în mai multe țări.

Acțiunile Ericsson s-au prăbușit cu 14,2%, cel mai abrupt declin din iulie 2017.

Marți, grupul suedez a prezentat noi detalii legate de o investigație internă privind activitatea diviziei din Iraq în perioada 2011-2019, arătând că a descoperit "încălcări grave ale normelor de conformitate".

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Investigația, lansată în 2019, “a identificat dovezi de comportament necorespunzător legat de corupție, inclusiv: efectuarea unei donații în bani fără un beneficiar clar; plata unui furnizor pentru lucrări fără un domeniu de aplicare și o documentație definită; utilizarea furnizorilor pentru a efectua plăți în numerar; finanțarea de călătorii și cheltuieli necorespunzătoare; și utilizarea necorespunzătoare a agenților de vânzări și a consultanților. În plus, a constatat încălcări ale controalelor financiare interne ale Ericsson, conflicte de interese, nerespectarea legislației fiscale și obstrucționarea anchetei”, potrivit unui comunicat al companiei.

Ancheta a identificat, de asemenea, plăți către intermediari și utilizarea unor rute de transport alternative în legătură cu eludarea vămilor irakiene, într-o perioadă în care organizațiile teroriste, inclusiv ISIS, controlau unele rute de transport.

“Anchetatorii nu au putut determina destinatarii finali ai acestor plăți. Au fost identificate, de asemenea, scheme de plată și tranzacții în numerar care ar putea crea riscul de spălare a banilor”, mai transmite Ericsson.

Ericsson este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente telecom la nivel mondial, cu vânzări de 71,3 miliarde de coroane suedeze în 2021.

Profit.ro a scris recent că grupul a alocat aproape 150 milioane de lei (circa 30 milioane de euro) pentru capitalizarea celor două subsidiare din România, Ericsson Telecommunications România și Ericsson Antenna Technology România, ultima fiind fosta fabrică de antene de telecomunicații preluată în 2019 de la germanii de la Kathrein în cadrul unei tranzacții la nivel global.

Ericsson Telecommunications România are sediul în București și a consemnat în 2020 afaceri de 787,9 milioane de lei, în creștere cu 2,2% față de 2019. Și profitul net a înregistrat un avans ușor, sub 1%, la 14,9 milioane de lei. Numărul mediu de salariați a sporit cu 4,7%, la 2.699.

Din 2007, România găzduiește și unul dintre cele patru centre de servicii globale (GSC) ale Ericsson, având peste 2.500 de experți ce deservesc peste 40 de rețele din întreaga lume, cu peste 200 de milioane de abonați.

viewscnt
Afla mai multe despre
ericsson
ericsson irak
isis
plati isis
ancheta interna coruptie