Germania ia în calcul să oblige companiile de gaze să asigure rezerve pentru iarna viitoare

Germania ia în calcul să oblige companiile de gaze să asigure rezerve pentru iarna viitoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2022

Germania ar putea să oblige companiile de utilități să păstreze în depozite suficiente gaze naturale pentru a asigura securitatea aprovizionării în sezonul de iarnă. Un pachet de măsuri în acest sens urmează să fie discutat de Parlamentul de la Berlin, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Planul, ce urmează a fi prezentat la primăvară, ar obliga companii precum giganții energetici Uniper SE, RWE AG și Gazprom PJSC să asigure stocuri, scrie Agerpres.

După un an de încercări, Blackstone, acționar și în Superbet, a reușit să cumpere Crown Resorts CITEȘTE ȘI După un an de încercări, Blackstone, acționar și în Superbet, a reușit să cumpere Crown Resorts

Ministerul german al Economiei a cerut consultanților de la Institute of Energy Economics din cadrul Universității din Koln să pună la punct detaliile propunerii, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuțiilor.

Planul vine în contextul în care Europa caută modalități prin care să evite o nouă criză energetică la iarnă după ce companiile de utilități nu au reușit să își facă stocuri suficiente de gaze înainte de debutul sezonului de termoficare.

Prețurile au atins un nivel record anul trecut, după ce Rusia a limitat livrările iar cererea și-a revenit exact într-un moment în care stocurile erau la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Toate companiile din sectoarele cu un consum intensiv de energie, de la producătorii de îngrășăminte la combinate de aluminiu, au fost nevoite să își diminueze producția sau să oprească complet activitatea.

Oficial, Ministerul german al Economiei a anunțat că monitorizează cu atenție stocurile de gaze și că ia în considerare și "mecanisme preventive, inclusiv acțiuni de reglementare" pentru a asigura livrările de gaze.

Institute of Energy Economics (EWI) din cadrul Universității din Koln a informat la rândul său că lucrează la un studiu comandat de Ministerul Economiei, dar a refuzat să ofere alte detalii cu privire la conținutul sau calendarul studiului.

Asigurarea unor livrări adecvate de gaze înainte de iarna următoare va fi crucială pentru statele europene, pe măsură ce escaladează tensiunile dintre SUA și Rusia cu privire la Ucraina.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei, iar o treime din gazele rusești care sunt destinate Europei trec prin Ucraina.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat deja că țara sa are în vedere un plan pentru asigurarea stocurilor de gaze, însă potrivit unor surse citate de Bloomberg varianta unei rezerve naționale controlată de Guvern a fost exclusă.

Propunerea la care se lucrează în prezent ar cere companiilor energetice să aibă în stoc anumite cantități de gaze la orice moment, ar forța traderii să umple facilitățile de stocare dacă volumele scad sub un anumit nivel, sau un alt mecanism care pune responsabilitatea pe seama firmelor energetice, susțin sursele.

Obiectivul autorităților este ca propunerea să fie adoptată până la vară, au adăugat sursele citate.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gaze