Europenii plătesc facturi record la energie, în pofida sprijinului din partea guvernelor

Europenii plătesc facturi record la energie, în pofida sprijinului din partea guvernelor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 nov 2022
Gospodăriile europene plătesc mai mult ca oricând pentru electricitate și gaze naturale, chiar dacă guvernele cheltuiesc miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori de criza energetică, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Prețul mediu cu amănuntul la gazele naturale în Uniunea Europeană și Marea Britanie a fost de aproape 18 eurocenți pe kilowatt-oră în octombrie, dublu față de aceeași lună a anului trecut, potrivit companiei de consultanță energetică VaasaETT Ltd. Costurile energiei electrice pentru gospodării au crescut cu 67%, ajungând la 36 de eurocenți pe kilowatt-oră.
TABEL Carburanții s-au scumpit cu peste 50 bani în ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Carburanții s-au scumpit cu peste 50 bani în ultima lună

Cifrele vin în contextul în care guvernele UE s-au angajat să aloce peste 550 de miliarde de euro pentru a proteja cetățenii și companiile de creșterea costurilor la energie în ultimul an. Fără acest sprijin din partea statelor, probabil că facturile ar fi fost și mai mari, a declarat Philip Lewis, directorul general al companiei de consultanță.

În ritm lunar, tariful mediu unitar pentru electricitate a crescut cu 3,4% în octombrie, iar cel pentru gaz a crescut cu 2,5%. Cele mai mari creșteri lunare au fost înregistrate la Dublin, unde tarifele la energie electrică au urcat cu 44%, în timp ce prețul mediu al gazelor din Roma a crescut cu 97%.
 
"Dacă, vom avea o criză care să dureze un an sau chiar mai mult, costul acestor măsuri pentru guverne va fi enorm. În cele din urmă, clienții vor uita că acele prețuri nu sunt prețuri reale - le vor lua ca pe o normă și atunci va deveni practic imposibil să le elimini", a declarat Lewis într-un interviu pentru publicația americană.
viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
ebergie
gaze
electricitate
criza energie
masuri energie
preturi energie
bloomberg