FOTO Planurile celei mai bogate femei din Europa de Est, care controlează și PRO TV

FOTO Planurile celei mai bogate femei din Europa de Est, care controlează și PRO TV
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 feb 2024

După decesul omului de afaceri ceh Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, soția sa a preluat frâiele afacerilor, inclusiv ale PPF Group, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 43 de miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când cel mai bogat om din Europa de Est a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu știa numele soției sale. Trei ani mai târziu, numele Renata Kellnerova este asociat complet cu afacerea familiei, un imperiu de telecomunicații, media, servicii financiare și comerț electronic cu sediul la Praga, care are 61.000 de angajați și operează în 25 de țări.

VIDEO - Imagini aeriene. Umbrărescu a mobilizat 300 de utilaje și 800 de muncitori la Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO - Imagini aeriene. Umbrărescu a mobilizat 300 de utilaje și 800 de muncitori la Autostrada Moldovei

Acum, în primul său interviu, Renata Kellnerova a detaliat planurile grupului ceh PPF, care deține și Pro TV.

În toamna anului 2019, grupul ceh de investiții PPF Group, controlat atunci de Petr Kellner, a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție internațională evaluată la 2,1 miliarde de dolari.   

Planurile includ acum îndepărtarea de piețele din Asia și noi achiziții în Europa. Deși nu există încă un calendar exact pentru ieșirea completă din Asia, "obiectivul principal al afacerii noastre s-a mutat spre Vest în ultimii trei ani", spune Kellnerova.

Acțiunile Meta urcă spectaculos. Cea mai mare creștere a valorii de piață din istorie CITEȘTE ȘI Acțiunile Meta urcă spectaculos. Cea mai mare creștere a valorii de piață din istorie
Cu lichidități suplimentare la îndemână și rate ale dobânzilor mai mari care apasă asupra evaluărilor activelor, PPF scanează Europa în căutarea unor noi ținte de achiziție. Cele mai mari achiziții făcute până acum au fost preluarea unei participații în InPost, o companie poloneză de comerț electronic, și obținerea unei participații la postul german ProSiebenSat.1 Media.
 
FOTO Planurile celei mai bogate femei din Europa de Est, care controlează și PRO TV
 
În regiune, PPF este poate cel mai bine cunoscut ca proprietar al unor posturi de televiziune private în șase țări din Europa de Est și al uneia dintre cele mai mari companii de telefonie din Republica Cehă.
 
Cu active în valoare de 43 de miliarde de dolari, PPF a apărut ca unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Republica Cehă, un succes pe care Petr Kellner l-a valorificat prin extinderea pe piețele în creștere rapidă din Rusia și China. Dar, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap geopolitica și afacerile, multe companii, inclusiv PPF, au acum ca prioritate creșterea mai aproape de casă.
 
Într-un schimb de e-mailuri cu Bloomberg News, primele sale comentarii publice către mass-media de când a preluat conducerea PPF, Kellnerova a povestit perioada dificilă pe care a petrecut-o pentru a se familiariza cu operațiunile complexe ale companiei după moartea bruscă a soțului său.
Unicredit își construiește un nou cartier general în „orașul modei”: va investi un miliard de euro CITEȘTE ȘI Unicredit își construiește un nou cartier general în „orașul modei”: va investi un miliard de euro

"Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF, iar apoi să încep din nou dezvoltarea afacerii. Mi-am dat seama că PPF este ceva personal pentru mine și că sarcina mea este să îi pregătesc pe copiii noștri, astfel încât să aibă posibilitatea de a prelua ei înșiși conducerea grupului într-o zi".

De când a preluat controlul, femeia de 56 de ani și-a pus amprenta asupra companiei. Ea a supervizat o îndepărtare majoră de Asia - cândva o sursă cheie de venit - și și-a îndreptat atenția înapoi către piețele occidentale. A ales un nou director general și s-a despărțit de unii dintre aliații apropiați ai soțului său decedat. Ea a adus compania în proprietatea deplină a familiei prin cumpărarea participațiilor de la doi acționari minoritari, apoi s-a numit pe sine și pe cele trei fiice ale sale în consiliul de administrație al unui nou holding care adăpostește toate activele.
CONFIRMARE Grampet preia Electromontaj Carpați CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grampet preia Electromontaj Carpați

În prezent, Kellnerova este cea mai bogată femeie din regiune, cu o avere netă a familiei sale estimată la aproximativ 11,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire Index, și își dedică din ce în ce mai mult timp pentru a lua decizii cheie în materie de investiții. Ea descrie colaborarea strânsă cu directorul general al PPF, Jiri Smejc, unul dintre foștii parteneri de investiții ai lui Kellner, ca fiind esențială pentru abordarea sa.

"Dacă situația o cere, suntem capabili să luăm decizii cu privire la tranzacții într-un singur weekend. La PPF ne mândrim cu faptul că suntem foarte flexibili în a reacționa la oportunitățile de investiții", spune Kellnerova.
 
Sub conducerea ei, PPF a finalizat mai multe tranzacții mari, inclusiv acordul pentru vânzarea, cu 2,15 miliarde de euro, a unei participații de control în operațiuni de telecomunicații din Europa Centrală și de Est către Emirates Telecommunications Group din Abu Dhabi. De asemenea, divizia de finanțare a clienților, Home Credit Group BV, a convenit în 2022 să își vândă afacerile din Filipine și Indonezia în tranzacții în valoare de aproximativ 615 milioane de euro.
 
Acest lucru a contribuit la creșterea profitabilității PPF la nivelurile anterioare pandemiei, cu un venit net în primul semestru de 709 milioane de euro în 2023. Spre comparație, grupul se confrunta cu o pierdere de 406 milioane de euro în anul precedent, în principal din cauza unei retrageri costisitoare din Rusia.
 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petr kellner
pro tv
ppf group
renata kellnerova