FOTO Scumpirea energiei: Polonia scrie pe facturi ce "procent de vină" poartă UE

FOTO Scumpirea energiei: Polonia scrie pe facturi ce "procent de vină" poartă UE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 feb 2022

Ministerul pentru Climă și Mediu de la Varșovia le-a impus furnizorilor de energie din Polonia care au contracte cu clienți casnici să evidențieze pe facturile de consum trimise acestora structura detaliată a costurilor care intră în prețurile finale ale electricității, cu accent pus pe contribuția politicilor de combatere a schimbărilor climatice ale Uniunii Europene la formarea acestor prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În practică, noua reglementare obligă furnizorii să ofere clienților informații cu privire la ponderea fiecărui tip de cost în prețul final al energiei (printre altele, costul de achiziție al certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră – CO2, costul subvenționării producției de energie regenerabilă și costul reglementărilor europene privind eficiența energetică). Reglementarea are drept scop sporirea gradului de conștientizare al clienților cu privire la factorii care au determinat scumpirea energiei, la importanța chestiunilor legate de schimbările climatice și la impactul lor asupra bugetelor populației, asupra economiei și a societății", a transmis ministerul.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

La jumătatea lunii trecute, cel mai mare furnizor de energie din Polonia, compania de stat Tauron, le-a trimis scrisori de informare clienților casnici în care afirma că 59% din prețul energiei este reprezentat de costul achiziționării de certificate CO2, iar încă 8% - de cel al subvenționării producției de energie regenerabilă și al implementării reglementărilor europene privind eficiența energetică.

Ponderea certificatelor este ridicată întrucât peste 70% din producția de energie electrică a Poloniei provine de la termocentrale pe cărbune, care au cele mai mari obligații de achiziție, din cauza emisiilor lor mari de carbon. Cotația a ajuns luna trecută la aproape 90 euro/certificat, nivel triplu față de ianuarie 2021.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

"Este o manipulare. Se amenință cu schimbarea de percepție a opiniei publice din Polonia față de UE și de politicile sale climatice", a declarat șeful departamentului schimbări climatice al filialei din Polonia a organizației de mediu WWF, Marcin Kowalczyk, citat de Bloomberg. Gestul de a folosi facturile pentru a da vina pe UE pentru scumpirea energiei a fost dezavuat și de către vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Escaladarea prețurilor certificatelor CO2 de anul trecut a fost declanșată de publicarea planurilor UE privind o nouă înăsprire a normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră, prin care se vrea impunerea de limite și mai stricte asupra emitenților de carbon, autoritățile de la Bruxelles urmărind alinierea întregii economii a regiunii la creșterea nivelului de ambiție al țintelor sale climatice în deceniul următor. Acest lucru a atras pe piața certificatelor numeroși jucători din industria financiară, cum ar fi fonduri de investiții și hedging, care au cumpărat anticipând sporirea cererii ca urmare a înăspririi țintelor de decarbonare și au făcut ca prețurile să ajungă în apropierea pragului de 100 euro/certificat.

Arafat: În curând, certificatul de vaccinare nu va mai fi recunoscut pentru persoanele vaccinate de peste 9 luni și care nu au făcut booster CITEȘTE ȘI Arafat: În curând, certificatul de vaccinare nu va mai fi recunoscut pentru persoanele vaccinate de peste 9 luni și care nu au făcut booster

O bună parte din veniturile rezultate din vânzarea de certificate CO2 revine statelor membre UE, inclusiv pentru investiții în modernizarea sectoarelor lor energetice.

Polonia ar putea încerca să blocheze pachetul legislativ climatic al UE dacă argumentele sale "raționale" împotriva acestuia vor continua să fie ignorate de partenerii săi europeni, a declarant recent vicepremierul polonez Jacek Sasin.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
certificate co2
facturi energie