CONFIRMARE WPD, grup german de familie, pionier al energiei eoliene, țintește vântul din Marea Neagră românească. Prima companie care a aplicat

CONFIRMARE WPD, grup german de familie, pionier al energiei eoliene, țintește vântul din Marea Neagră românească. Prima companie care a aplicat
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 feb 2022

Dezvoltatorul german de proiecte de energie din surse regenerabile WPD pregătește construcția a două parcuri eoliene offshore în România, cu o capacitate totală de 1,9 GW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

WPD offshore, divizia de proiecte offshore a grupului german, a devenit prima companie din România care a aplicat oficial pentru dezvoltarea de proiecte de energie eoliană offshore în Marea Neagră, confirmând informațiile prezentate anterior de Profit.ro.

În iulie anul trecut, Profit.ro a relatat că WPD, unul dintre pionierii industriei mondiale de profil, înființat în 1996, activ în 28 de țări, cu un portofoliu de proiecte implementate cu putere instalată totală de peste 5.000 MW și având peste 3.000 de angajați, și-a înregistrat două noi subsidiare în România, ce vizează segmentul energiei eoliene offshore, aflat încă în stadiu de intenție pe plan local și nebeneficiind deocamdată nici măcar de legislație specifică.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Astfel, germanii au înființat firmele WPD Offshore Black Sea 1 SRL și WPD Offshore Black Sea 2 SRL, cu capital total cumulat de pornire de 100.000 de lei.

Proiectele Black Sea 1 (500 MW) și Black Sea 2 (aproximativ 1,4 GW) urmează să fie dezvoltate și construite în largul coastei Mării Negre, transmite acum compania.

Administratorul celor două societăți românești este Achim Berge Olsen, șeful businessului de dezvoltare de parcuri eoliene offshore al grupului WPD, iar reprezentant al asociatului unic german este chiar co-fondatorul și CEO-ul WPD, Gernot Blanke, considerat a fi unul dintre cei mai influenți executivi ai industriei pe plan global.

Cele două firme WPD Offshore Black Sea au fost înființate cu sediu social în localitatea Miroslava din județul Iași. Prin alte două subsidiare din România, create în 2012 și 2014, WPD pregătește în prezent proiecte de construcție a 3 parcuri eoliene onshore, din care unul în județul Iași și 2 în județul Brăila. 

WPD precizează că lucrează îndeaproape cu autoritățile române pentru a sprijini elaborarea legii privind energia eoliană offshore.

ANPC propune un sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze depășește valorile din lunile anterioare CITEȘTE ȘI ANPC propune un sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze depășește valorile din lunile anterioare

“Pe baza experienței sale vaste și a know-how-ului în dezvoltarea de proiecte de energie eoliană la nivel mondial, WPD offshore este bine pregătită să avanseze toți pașii și procesele necesare pentru ca România să devină prima țară care instalează parcuri eoliene offshore în Marea Neagră. În viitor, acest lucru ar putea oferi, de asemenea, șansa de a exporta surplusul de energie către țările vecin”, transmite compania.

Autoritățile au afirmat în mod repetat în ultima perioadă că au în vedere sprijinirea dezvoltării de unități de producție eoliană offshore în Marea Neagră, ca parte a strategiei de decarbonare a producției de energie din România. Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat în 2020, acesta aflându-se în prezent la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, după ce a fost aprobat de către Senat. Deputații din Comisia de Apărare a Camerei au acordat, în martie anul trecut, aviz negativ proiectului și nu au răspuns la solicitarea Profit.ro de explicare a motivelor deciziei.

Draftul de act normativ prevede, printre altele, că firmele care vor investi în dezvoltarea și operarea de parcuri eoliene offshore în largul sectorului românesc al Mării Negre pot primi subvenții de până la 25 de euro/MWh peste prețul de piață al energiei electrice, iar dreptul de a iniția și realiza astfel de proiecte va fi obținut de la stat fie prin concesionare, în urma unei proceduri de licitație, fie prin licențiere directă.

Grupul WPD se prezintă ca un business de familie, fiind înființat în 1996 de către Gernot Blanke, alături de Klaus Meier. În prezent, grupul este activ în 28 de țări și are un portofoliu de proiecte eoliene implementate cu putere instalată totală de peste 5.000 MW, având peste 3.000 de angajați. Una dintre ambițiile WPD este de a concura pe partea de operare, service și mentenanță de parcuri eoliene cu giganții producției de turbine de profil Vestas și Siemens.

WPD activează în România din 2009 și, pe lângă cele două proiecte offshore, are în curs de dezvoltare și alte proiecte pentru eoliene onshore, cu o capacitate totală de 1.300 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcuri eoliene offshore
energie eoliana offshore
subventii energie eoliana offshore
wpd
wpd offshore
parcuri eoliene marea neagra