Germania spune că vrea să renunțe la importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, indiferent de ce se va stabili la nivelul UE

Germania spune că vrea să renunțe la importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, indiferent de ce se va stabili la nivelul UE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 mai 2022
Germania vrea să renunțe la importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, chiar și în situația în care Uniunea Europeană nu va reuși să agreeze o interdicție la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit unor oficiali guvernamentali citați de Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Guvernul face progrese în discuțiile pentru  încheierea unor acorduri cu furnizori alternativi și se declară încrezător că poate rezolva problemele logistice rămase în următoarele șase-șapte luni, potrivit oficialilor, a căror nume nu a fost dezvăluit.
Instacart, cea mai mare platformă online din SUA pentru livrare produse de băcănie, a depus documentele pentru listarea pe bursă CITEȘTE ȘI Instacart, cea mai mare platformă online din SUA pentru livrare produse de băcănie, a depus documentele pentru listarea pe bursă În contextul în care miniștrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta următoarea rundă de sancțiuni, diplomații UE au propus o amânare a interzicerii graduale a importurilor de petrol, după ce Ungaria s-a opus, spunând că măsura ar fi prea dăunătoare pentru economie.
 
Guvernul cancelarului german Olaf Scholz se declară însă  hotărât să avanseze cu planul său național. Oficailii nu au precizat ce țări ar urma să compenseze deficitul. 
 
Ponderea Rusiei în consumul german de țiței a scăzut deja la 12%, de la aproximativ 35% înainte de războiul din Ucraina, potrivit Ministerului Economiei de la Berlin. 
 
Provocările însă continuă. Printre provocările rămase se numără asigurarea unei cantități suficiente de petrol alternativ la o rafinărie cheie din estul Germaniei, care se bazează în mare măsură pe țițeiul rusesc prin conducta Druzhba și care este operată de producătorul Rosneft.

Pentru a sancționa și mai mult Rusia pentru războiul din Ucraina, Comisia Europeană a propus ca cele 27 de state membre ale UE să elimine importurile de țiței din Rusia, cu eventuale derogări pentru statele puternic dependente, printre care și Ungaria.

Însă Budapesta a declarat că nu va vota în favoarea sancțiunilor propuse, afirmând că acestea ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei sale și i-ar distruge „aprovizionarea stabilă cu energie”.

Potrivit cifrelor oficiale, ponderea ocupată de țițeiul rusesc în consumul de petrol al Germaniei a scăzut deja până la 12%, de la un nivel de 35% înaintea războiului din Ucraina, conform Agerpres.

Provocările care au mai rămas de rezolvat de autoritățile de la Berlin includ obținerea de petrol dintr-o sursă alternativă pentru o importantă rafinărie din estul Germaniei, care se bazează pe țițeiul rusesc livrat prin conducta Drujba și care este operată de producătorul rus Rosneft PJSC.

Autoritățile germane au decis că poate fi utilizată o veche conductă petrolieră care face legătura între portul Rostock de la marea Baltică și rafinăria de la Schwedt, însă din cauza capacității sale reduse poate acoperi doar 60% din necesarul rafinăriei. În consecință, autoritățile lucrează acum la creșterea presiunii de pompare în această conductă și la modernizarea infrastructurii astfel încât mai mult petrol să ajungă la rafinăria de la Schwedt. Această rafinărie asigură aprovizionarea cu combustibil a aeroportului internațional din Berlin și a majorității benzinăriilor din capitala Germania și a landului Brandenburg.

De asemenea, este analizată varianta ca necesarul de combustibil al aeroportului internațional din Berlin să vină de la o altă rafinărie, posibil din Bavaria.

Inițial, petrolul non-rusesc pentru rafinăria de la Schwedt ar urma să vină de la rezerva națională amplasată în apropiere de portul Wilhelmshaven, de unde va fi transportat prin canalul Kiel până la Rostock și de acolo prin vechiul oleoduct până la rafinăria de la Schwedt.

Însă în condițiile în care grupul petrolier rus Rosneft nu este interesat să schimbe furnizorul de petrol pentru rafinăria de la Schwedt, Germania pregătește un act legislativ care va permite preluarea controlului la rafinărie de la compania rusă, începând chiar cu data de 1 iunie.

Comisia Europeană a propus un embargo pentru importurile de țiței brut rusesc în decurs de șase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate ar urma să înceteze la finele lui 2022. Însă premierul ungar Viktor Orban a sugerat că un embargo petrolier ar trebui să fie discutat la un summit al liderilor UE, următorul astfel de summit fiind programat pentru finele lunii mai.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
petrol
petrol rusesc
petrol rusia
importuri petrol
petrol germania
ucraina
razboi
sanctiuni