Germania stagnează, Europa de Est privește la consumul intern pentru stimularea creșterii economice

Germania stagnează, Europa de Est privește la consumul intern pentru stimularea creșterii economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Economiile din flancul estic al Uniunii Europene se vor uita anul acesta la consumatorii interni pentru un colac de salvare, deoarece stagnarea din Germania afectează comenzile fabricilor și întârzie redresarea, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele privind creșterea economică din trimestrul patru din 2023, care vor fi publicate miercuri, ar urma să arate că Polonia, din Europa Centrală și de Est (CEE), a înregistrat o contractare, în timp ce redresarea timidă a Ungariei pierde din elan. România va avea probabil cea mai bună performanță, datorită fondurilor europene, scrie Agerpres.

INFOGRAFICE 2024 începe cu un record de vânzări în piața imobiliară. Explozie de tranzacții CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE 2024 începe cu un record de vânzări în piața imobiliară. Explozie de tranzacții

În condițiile în care slăbiciunea economiei germane afectează producția, consumatorii ar urma să fie motorul redresării economice în 2024, pe fondul atenuării inflației, deși înăsprirea pieței forței de muncă continuă.

„Tendințele din sectorul de retail, precum și îmbunătățirea încrederii consumatorilor ne fac să credem că cheltuielile gospodăriilor vor avea o contribuție pozitivă la PIB anul acesta. Vedem îmbunătățirea consumului privat ca principal motor de creștere în 2024”, a apreciat Katarzyna Rzentarzewska, economist la Erste Group Bank AG în Viena.

PIB-ul Poloniei ar urma să înregistreze un declin de 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, și probabil România va raporta un avans de 0,7%, iar Ungaria de 0,3%, conform analiștilor intervievați de Bloomberg. Datele privind evoluția economiei cehe vor fi publicate pe 1 martie.

Creșterea va rămâne probabil moderată, cel puțin în primul semestru din 2024, din cauza dificultăților cu care se confruntă Germania. Cea mai mare economie europeană este principalul partener comercial al țărilor din flancul estic al Uniunii Europene, fiind responsabilă pentru un nivel situat între o cincime și un sfert din exporturile lor.

Încetinirea Germaniei a afectat cel mai mult Ungaria anul trecut. Economia a înregistrat trei trimestre de scădere, după ce UE a tăiat accesul la finanțare în urma încălcării statului de drept de către Guvernul premierului Viktor Orban.

„Cererea externă slabă și reducerea comenzilor industriale au afectat exporturile. Pe de altă parte, consumul intern se redresează, în urma majorărilor salariale și a scăderii dobânzilor”, a apreciat Peter Virovacz, economist la ING Bank în Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
germania