GRAFIC Costul cu transportul mărfurilor din Asia în Europa depășește, în premieră, 10.000 dolari/container

GRAFIC Costul cu transportul mărfurilor din Asia în Europa depășește, în premieră, 10.000 dolari/container
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 mai 2021

Costurile cu transportul mărfurilor în containere maritime între Asia și Europa au depășit, în premieră, 10.000 de dolari pe container, în contextul creșterii cererii și al deficitului de containere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Potrivit indicelui Drewry World Container, tariful de transport pentru un container de 40 picioare (12 metri) pe ruta Shanghai-Rotterdam a crescut cu 3,1% în ultima săptămână, până la 10.174 dolari, cel mai ridicat nivel de la lansarea indicelui, în 2011, scrie Bloomberg.

Indicele compozit, calculat de Drewry pentru 8 rute majore, inclusiv între Asia și SUA, a avansat cu 2%, de la 6.135 dolari la 6.257 dolari pe container, de asemenea cea mai mare valoare de până acum.

Maersk: Nu există suficiente containere în lume pentru a face față cererii actuale. Este cu adevărat nebunesc cât de multă marfă mutăm acum CITEȘTE ȘI Maersk: Nu există suficiente containere în lume pentru a face față cererii actuale. Este cu adevărat nebunesc cât de multă marfă mutăm acum

Este pentru prima dată când tariful pentru un container cu marfă venit în Europa din Asia depășește 10.000 de dolari. În SUA și alte părți ale lumii, mulți expeditori de mărfuri au fost nevoiți să plătească mai mult de 10.000 de dolari pe container în acest an, acordurile cu transportatorii incluzând deseori suprataxe mari pentru a asigura livrarea la timp sau încărcarea garantată.

GRAFIC Costul cu transportul mărfurilor din Asia în Europa depășește, în premieră, 10.000 dolari/container

Tarifele pentru containerele maritime au crescut accelerat, în condițiile în care cererea depășește cu mult oferta de containere de 20 și 40 de picioare, în care sunt transportate cele mai multe mărfuri. Pe fondul unui consum privat puternic și al activităților de reaprovizionare derulate de companii, întreruperile cauzate de blocarea Canalului Suez în martie și de aglomerările din porturi duc la întârzieri și costuri mai mari pentru expeditori, în timp ce transportatorii oceanici se bucură de profituri în creștere.

Recent, compania daneză A.P. Moller-Maersk, cel mai mare transportator de containere maritime, și-a revizuit în urcare puternică estimările privind profitul din acest an, citând un climat “excepțional”, caracterizat de creșterea cererii și a prețurilor pentru serviciile de transport marfă.

Maersk, care transportă aproape o cincime din containerele mondiale, preconizează creșterea cererii globale cu 5-7% în acest an, în principal pe fondul majorării exporturilor din China către SUA.

Acțiunile companiei s-au apreciat la un maxim record în această săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
containere maritime
tarife transport marfa container
deficit containere
criza containere