Gigantul danez Maersk și-a dublat estimările de profit, pe fondul cererii “excepționale” de containere, după blocarea Canalului Suez

Gigantul danez Maersk și-a dublat estimările de profit, pe fondul cererii “excepționale” de containere, după blocarea Canalului Suez
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 apr 2021

Gigantul danez din domeniul transportului maritim A.P. Moller-Maersk a revizuit în urcare puternică estimările privind profitul din acest an, citând un climat “excepțional”, caracterizat de creșterea cererii și a prețurilor pentru serviciile de transport marfă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Maersk preconizează un câștig înainte de plata dobânzilor și a impozitelor (EBIT) de 9 până la 11 miliarde de dolari în acest an, comparativ cu un rezultat de 4,3-6,3 miliarde de dolari estimat anterior. Profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) este prognozat în intervalul 13-15 miliarde, de la 8,5-10,5 miliarde de dolari anterior.

Noile proiecții au fost făcute în contextul în care blocarea Canalului Suez timp de o săptămână în martie a provocat întreruperi în lanțurile globale de aprovizionare și a dus la creșterea tarifelor de transport, deja ridicate pe fondul cererii în urcare și al lipsei de containere.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

“Performanța puternică [a companiei] este alimentată, în principal, de continuarea situației excepționale din piață, creșterea cererii ducând la blocaje în lanțul de aprovizionare și la un deficit de echipamente (containere)”, potrivit Maersk, citată de Bloomberg.

Cel mai mare transportator de containere estimează că situația va rămâne favorabilă până la finele anului.

Acțiunile Maersk s-au apreciat cu peste 5% după revizuirea estimărilor de profit, însă au încheiat tranzacțiile de marți ușor sub referință, pe o piață în scădere.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Maersk, care transportă aproape o cincime din containerele mondiale, preconizează creșterea cererii globale cu 5-7% în acest an, comparativ cu un avans de 3-5% estimat anterior, în principal pe fondul majorării exporturilor din China către SUA.

Tarifele sunt estimate să rămână ridicate și în lunile următoare, după ce blocarea Canalului Suez a întârziat scăderea preconizată a acestora. Tarifele pentru containere au crescut de peste două ori în 2020, susținute de avansul cererii pentru produse de larg consum în pandemie.

“Pur și simplu nu există suficiente containere în lume pentru a face față cererii actuale (...). Este cu adevărat nebunesc cât de multă marfă mutăm acum - cantități uriașe”, spunea, în ianuarie, Vincent Clerc, directorul comercial al Maersk.

Maersk a raportat venituri preliminarii de 12,4 miliarde de dolari în primul trimestru și un rezultat EBITDA de 4 miliarde de dolari. Volumele transportate de companie au crescut cu 5,7% comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce tarifele medii au avansat cu 35%.

viewscnt
Afla mai multe despre
maersk
containere maritime
cerere containere
pandemie
transport maritim
estimari profit