GRAFIC: Petrolul, la a șasea creștere săptămânală consecutivă

GRAFIC: Petrolul, la a șasea creștere săptămânală consecutivă
scris 28 ian 2022

Petrolul se îndreaptă spre a șasea creștere săptămânală consecutivă, prețurile tranzacționându-se aproape de maximele ultimilor șapte ani, susținute de temerile privind o potențială invazie rusă în Ucraina și de cererea robustă la nivel global.

Cotațiile “aurului negru” au depășit, miercuri, pragul de 90 dolari/baril pentru prima dată în ultimii șapte ani, înainte de a reveni ușor sub acest nivel în tranzacțiile de joi, pe fondul aprecierii dolarului și după ce banca centrală din SUA a semnalat că va majora “curând” dobânzile, pentru prima oară de la debutul pandemiei.

În jurul orei 18:30 (ora României) astăzi, contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în martie se tranzacționau la 90,63 dolari/baril, cu 1,44% peste referința de joi. Petrolul Brent cu livrare în luna aprilie, cel mai tranzacționat contract astăzi, se aprecia cu 1,25%, la 89,27 dolari/baril

Apple vrea să înlocuiască POS-urile cu iPhone-uri CITEȘTE ȘI Apple vrea să înlocuiască POS-urile cu iPhone-uri

La New York, petrolul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 87,88 dolari/baril, fiind în creștere cu 1,47%.

Ambele sortimente de petrol sunt pe cale să încheie tranzacțiile cu un câștig săptămânal de peste 3%.

Evoluția survine în pofida vânzărilor agresive de acțiuni din ultimele zile, precipitate de anunțul Fed privind majorarea dobânzii de referință, pe fondul inflației ridicate. Deocamdată, piața petrolului a fost ocolită de aversiunea la risc din piețele financiare, în condițiile în care consumul global de petrol este pe punctul de a reveni la nivelurile anterioare pandemiei, potrivit Bloomberg.

Pe lângă tensiunile geopolitice din Europa, atenția investitorilor se va îndrepta, săptămâna viitoare, și către reuniunea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi (OPEC+) din 2 februarie, când va fi decis volumul livrărilor pentru luna martie.

GRAFIC: Petrolul, la a șasea creștere săptămânală consecutivă

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
opec
ucraina
rusia
cerere globala petrol