Inflația din zona euro a scăzut peste estimări și a revenit la o singură cifră pentru prima dată din august

Inflația din zona euro a scăzut peste estimări și a revenit la o singură cifră pentru prima dată din august
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 ian 2023
Inflația din zona euro a revenit la o singură cifră pentru prima dată din august, alimentând speranțele că cea mai gravă creștere a prețurilor de consum din istoria blocului a atins deja vârful și se află acum în declin.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Rata anuală a inflației din decembrie a fost de 9,2%, a anunțat vineri Eurostat, singurul motiv al scăderii fiind creșterea mai lentă a costurilor cu energia. Cifra reflectă scăderea inflației din Germania, Franța, Italia și Spania și a fost sub estimarea de 9,5% a economiștilor chestionați de Bloomberg.   
Termen mult mai mare pentru desființarea de către autorități a construcțiilor ilegale de pe plaje. Somația, nu doar pentru proprietar. Atribuțiile de desființare, delegate local CITEȘTE ȘI Termen mult mai mare pentru desființarea de către autorități a construcțiilor ilegale de pe plaje. Somația, nu doar pentru proprietar. Atribuțiile de desființare, delegate local

Cu toate acestea, inflația CORE, care exclude energia și alimentele a crescut, la un nivel record de 5,2%.

Este probabil ca Banca Centrală Europeană să se concentreze asupra acestui indicator, continuând cea mai agresivă serie de majorări de dobânzi din istoria sa. În SUA, Rezerva Federală, de asemenea, privește dincolo de o scădere a inflației.
 
"Creșterea indicatorului de bază va spori îngrijorarea Consiliului guvernatorilor cu privire la persistența inflației. Dacă aceste presiuni mai puternice se vor confirma și în 2023, este probabil ca ciclul de majorare să continue în trimestrul al doilea", spune Maeva Cousin, economist senior pentru  Bloomberg Economics.
viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
eurostat