Inflația evoluează în mod diferit în Europa: a crescut la 6,8% în Germania, dar a scăzut la 1,6% în Spania

Inflația evoluează în mod diferit în Europa: a crescut la 6,8% în Germania, dar a scăzut la 1,6% în Spania
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2023

Inflația se îndreaptă în direcții diferite în Europa, crescând în mod accelerat în Germania și încetinind în mod drastic în Spania, o dovadă a unor progrese inegale care determină Banca Centrală Europeană să se concentreze în continuare pe înăsprirea politicii monetare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit cifrelor oficiale publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), rata anuală a inflației în Germania a urcat la 6,8% în luna iunie, de la 6,3% în luna mai. Analiștii sunt de părere că avansul inflației se datorează, în parte, și efectului de bază de comparație cu situația de anul trecut, când guvernul de la Berlin a oferit cetățenilor bilete ieftine la călătoriile cu trenul, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Radu Eneșel, Fondator OneCreative Studio: O tendință destul de emergentă ar fi partea de debranding. Lumea începe să realizeze că mult nu înseamnă neapărat și bine CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Radu Eneșel, Fondator OneCreative Studio: O tendință destul de emergentă ar fi partea de debranding. Lumea începe să realizeze că mult nu înseamnă neapărat și bine

În paralel, în Spania, prețurile mai mici la alimente și energie au făcut ca indicele prețurilor de consum să înregistreze un avans de doar 1,6% în luna iunie, comparativ cu aceiași lună a anului trecut, încetinind semnificativ după un avans de 2,9% înregistrat în luna mai și coborând sub ținta de 2% avută în vedere de decidenți.

Analiștii vor urmări cu atenție datele privind evoluția inflației în zona euro, ce vor fi publicate vineri de Eurostat, care cel mai probabil vor arăta un avans al inflației de bază. Noi dovezi care să arate presiuni pe partea acestui indicator, care exclude prețurile volatile la energie, ar putea determina oficialii Băncii Centrale Europene să adopte noi majorări de dobândă. Majorarea dobânzilor este principalul instrument al băncilor centrale în lupta împotriva inflației.

"Până acum muncitorii au pierdut de pe urma șocului inflaționist, văzând cum salariile lor reale scad, ceea ce declanșează un proces susținut de recuperare salarială. Acesta împinge în sus alți indicatori ai inflației de bază care reflectă noi presiuni asupra prețurilor interne", a declarat marți președintele BCE, Christine Lagarde.

Ritmul de creștere a prețurilor din Germania, motorul economiei europene, este cu mult peste obiectivul de 2% urmărit de BCE. Pentru a contracara avansul inflației, instituția cu sediul la Frankfurt a majorat deja dobânda de referință cu patru puncte procentuale în ultimul an și intenționează să continue să majoreze costul creditului la următoarea reuniune de politică monetară, programată a avea loc la finele lunii iulie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
spania
germania