Lagarde: BCE va renunța, probabil, la ratele de dobândă negative în luna septembrie

Lagarde: BCE va renunța, probabil, la ratele de dobândă negative în luna septembrie
scris 23 mai 2022
Banca Centrală Europeană (BCE) va renunța, cel mai probabil, la ratele de dobândă negative până la sfârșitul lunii septembrie, a declarat președintele instituției Christine Lagarde.
 
Președintele BCE a reiterat și faptul că majorările de dobândă ar urma să înceapă în iulie. Comentariul de astăzi sugerează că BCE are în plan două creșteri de câte 25 de puncte de bază la fiecare din ședințele de politică monetară din iulie și septembrie. 
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

"Mă aștept ca achizițiile nete de active din programul APP să se încheie foarte devreme în trimestrul al treilea. Acest lucru ne-ar permite o majorare a dobânzii la ședința din iulie, în conformitate cu orientările noastre viitoare. Pe baza perspectivelor actuale, este probabil să renunțăm la ratele negative ale dobânzilor până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru", a afirmat Lagarde, citată de Bloomberg.

În condițiile în care inflația se situează la un nivel de aproape patru ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de BCE, instituția ar urma să majoreze rata dobânzii la depozite de la nivelul actual de -0,5% în luna iulie.
 
În timp ce șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a menționat săptămâna trecută posibilitatea unei majorări de jumătate de punct procentual a ratei dobânzii, dacă va fi necesar, Lagarde a afirmat în repetate rânduri că normalizarea politicii va fi graduală.
 
"Acest lucru înseamnă că este rațional să ne mișcăm pas cu pas, observând efectele asupra economiei și perspectivele legate de inflație pe măsură ce ratele cresc", a afirmat Lagarde.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lagarde
bce
dobanzi
dobanda bce
dobanzi negative
inflatie
zona euro
achizitii bce
crestere dobanzi