Londra redevine cea mai mare piață de capital din Europa

Londra redevine cea mai mare piață de capital din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2024

Turbulențele politice din Franța au provocat țării pierderea titlului de cea mai mare piață de capital din Europa, la mai puțin de doi ani de când a obținut poziția în detrimentul Marii Britanii, transmite agenția Bloomberg.

În urma turbulențelor politice provocate de decizia președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri legislative anticipate, firmele franceze au pierdut săptămâna trecută aproximativ 258 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Acțiunile Societe Generale SA, BNP Paribas SA și Credit Agricole SA, toate mari deținătoare de obligațiuni guvernamentale, au pierdut fiecare peste 10%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Constructor turc este mobilizat pe un întreg tronson al Autostrăzii Ford. A început livrarea parapetului CITEȘTE ȘI VIDEO Constructor turc este mobilizat pe un întreg tronson al Autostrăzii Ford. A început livrarea parapetului
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acțiunile firmelor franceze valorează acum în mod colectiv 3.130 miliarde de dolari, sub nivelul titlurilor companiilor din Marea Britanie – 3.180 miliarde de dolari – conform datelor analizate de Bloomberg. Indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a pierdut toate câștigurile realizate în 2024, o schimbare semnificativă după nivelul ridicat record înregistrat luna trecută.

„Suntem într-o perioadă în care nu există certitudini privind următoarele trei-patru săptămâni și piața ar putea deveni și mai instabilă”, a avertizat Alberto Tocchio, manager de portofoliu la Kairos Partners.

În același timp, o serie de factori, inclusiv îmbunătățirea creșterii economiei mondiale și majorarea activității de fuziuni și achiziții (M&A), au readus popularitatea acțiunilor companiilor din Marea Britanie în rândul investitorilor.

„Apreciem acțiunile firmelor din Regatul Unit atât din motive de evaluare, când și pentru portofoliul diversificat. În plus, incertitudinile politice par mai ridicate în alte țări, cel puțin deocamdată”, a apreciat Ulrich Urbahn, director în cadrul Berenberg.

Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a atins anul acesta un nivel ridicat record, pe fondul avansului acțiunilor firmelor dependente de exporturi, cum ar fi Shell Plc și Unilever Plc. În ultimele trei luni, indicele londonez a avut o evoluție mai bună decât indicele Euro Stoxx 50.

Pe scară globală, Marea Britanie este acum a șasea cea mai mare piață de capital.

În Franța, analiștii nu sunt convinși că va urma o redresare a pieței de capital, din cauza incertitudinilor politice și a celor legate de finanțele publice. Turbulențele vin într-un moment în care acțiunile companiilor de lux din Franța sunt deja sub presiune din cauza redresării inegale din China.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa
londra
capital