Este esențial ca toți actorii politici să aibă ca obiectiv principal păstrarea ratingului de țară recomandat pentru investiții, în contextul în care cele trei mari agenții de evaluare financiară, Fitch, Moody's și S&P, așteaptă detaliile unui pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei statului.
Ministerul Finanțelor și-a consolidat rezerva de valută și poate aștepta formarea unui nou guvern înainte să iasă pe piețele externe să se împrumute prin vânzarea de eurobonduri, a spus Nanun la o conferință, scrie Bloomberg.
România are programată următoarea evaluare din partea unei agenții de rating, Fitch, pe 15 august. Toate cele trei agenții de evaluare plasează România pe ultima treaptă de rating recomandat pentru investiții, cu perspectivă negativă. O retrogradare, chiar și cu o treaptă, ne-ar scoate din categoria "investment grade" (recomandat investitorilor) și ne-ar introduce în "junk" (categorie nerecomandată).
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Efectul ar fi creșterea dobânzilor la care se împrumută statul, aflate deja la un nivel ridicat.
"Consolidarea fiscală și păstrarea ratingului investment grade sunt precondiții pentru reducerea costurilor de împrumut ale României", a spus Nanu.
România va folosi alte opțiuni de finanțare, precum plasamentle private și vânzarea de titluri de stat pe piața locală până când condițiile de pe piețele financiare vor permite o nouă emisiune de eurobonduri pe extern.