Ungaria va demara un program de modernizare a infrastructurii în zona Debrecen, cu o valoare de 700 de miliarde de forinți (două miliarde de dolari), care îi va transforma al doilea cel mai mare oraș într-unul dintre cele mai mari hub-uri pentru producția de baterii din Europa, transmite Bloomberg.
Modernizarea va viza rețeaua de transport, drumuri, apa potabilă și gestionarea apelor reziduale, a declarat ministrul ungar al Construcțiilor, Janos Lazar, arată Agerpres.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acesta a precizat că investițiile în infrastructură se vor adăuga subvențiilor directe acordate companiilor precum BMW AG și Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.
În ultimii opt ani, orașul Debrecen din estul Ungariei a atras investiții străine directe în valoare de 12,5 miliarde de euro, inclusiv din partea constructorului auto german BMW, a grupului chinez CATL și a altor producători de baterii pentru automobilele electrice și furnizorilor lor. Locurile de muncă pe care aceste companii le vor crea în zonă vor duce la creșterea cu 25% a populației orașului Debrecen până la 250.000 de locuitori, ceea ce va necesita noi investiții, dincolo de cele două miliarde de dolari tocmai anunțate, a estimat Janos Lazar.
Zona de parcuri industriale din Debrecen a crescut de zece ori în ultimii opt ani, ajungând la peste 40.000 de hectare, orașul din apropiere de granița cu România devenind un mare centru economic ce va plasa Ungaria, o țară cu o populație mai mică de 10 milioane de locuitori, pe locul patru în topul celor mai mari producători mondiali de baterii pentru automobilele electrice, după China, SUA și Germania.