Valoarea de piață a Apple a crescut cu aproape 1.000 miliarde dolari, nou record, și merge spre cea mai mare creștere anuală de valoare din istorie. Semne de întrebare pentru 2024

Valoarea de piață a Apple a crescut cu aproape 1.000 miliarde dolari, nou record, și merge spre cea mai mare creștere anuală de valoare din istorie. Semne de întrebare pentru 2024
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 dec 2023
Valoarea de piață a Apple a crescut cu circa 1.000 miliarde de dolari în acest an, compania îndreptându-se spre cea mai mare creștere anuală de valoare din istorie.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Acțiunile Apple au crescut cu circa 50% în 2023 și, în decembrie, au atins un nou nivel record, ducând capitalizarea burseră a companiei la un nivel istoric în rândul companiilor listate la bursă la nivel global, de peste 3.000 miliarde dolari. Apple se îndreaptă și spre cea mai mare creștere anuală de valoare din istorie, potrivit Bloomberg. 
Adobe renunță la achiziția de 20 de miliarde de dolari a companiei Figma, după ce autoritățile au contestat tranzacția și au cerut măsuri CITEȘTE ȘI Adobe renunță la achiziția de 20 de miliarde de dolari a companiei Figma, după ce autoritățile au contestat tranzacția și au cerut măsuri

O performanță similară va fi însă greu de atins anul viitor. Cea mai valoroasă companie listată la bursă se confruntă cu incertitudinea din China, unde agențiile guvernamentale iau măsuri drastice împotriva dispozitivelor fabricate în străinătate. Concurența din partea Huawei Technologies se intensifică, în iar divizia de ceasuri inteligente se confruntă cu o potențială interdicție în SUA.

Raliul de 50% al acțiunilor din acest an a fost determinat de pariurile investitorilor că producătorul iPhone va continua să genereze profituri mari indiferent de sănătatea economiei. Prețul acțiunilor este de 29 de ori mai mare decât profiturile preconizate pentru anul viitor, aproape dublu față de evaluarea medie pe 10 ani.
 
"Cel mai mare risc pentru modelul de afaceri al companiilor cu capitalizări foarte mari, în acest moment, constă în faptul că banii se îndreaptă către alți jucători", spune Eric Clark, manager de portofoliu la Accuvest Global Advisors, care și-a redus poziția pe Apple și pe alte acțiuni mari din domeniul tehnologiei.
Raiffeisen crește puternic pe bursă după acordul cu Strabag, care îi va permite să repatrieze profitul din Rusia CITEȘTE ȘI Raiffeisen crește puternic pe bursă după acordul cu Strabag, care îi va permite să repatrieze profitul din Rusia

Pe de altă parte, analistul Dan Ives de la Wedbush se așteaptă ca Apple să atingă o capitalizare de piață de 4.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2024, potrivit Barron's. Analistul încadrează acțiunile la "Outperform", cu un preț țintă de 250 de dolari, față de circa197 dolari în prezent. 

"Deși există îngrijorări persistente în jurul interdicțiilor guvernamentale din umbră pentru iPhone în China, deocamdată această problemă este foarte ușor de stăpânit și nu a afectat cererea în această regiune cheie, pe baza verificărilor noastre recente", a scris Ives într-o notă.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
apple
actiuni apple
capitalizare
record capitalizare