PPF Group, care deține și PRO TV, vinde pachetul de control la afacerile telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia. Tranzacție de 2,5 miliarde euro

PPF Group, care deține și PRO TV, vinde pachetul de control la afacerile telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia. Tranzacție de 2,5 miliarde euro

Jiří Šmejc

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 aug 2023

Emirates Telecommunications din Abu Dhabi a convenit să cumpere un pachet de control în activele PPF Telecom Group din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia pentru o sumă care poate ajunge la 2,5 miliarde de euro, ca parte a planului de extindere la nivel mondial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Astfel, PPF Telecom, parte a PPF Group, care deține și Pro TV, cedează o participație de 50% plus o acțiune în activele sale de telecomunicații din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia către compania din Abu Dhabi, cunoscută sub numele de Etisalat by e&.

România are cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu au bani pentru un abonament la internet CITEȘTE ȘI România are cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu au bani pentru un abonament la internet

Cumpărătorul va plăti 2,15 miliarde de euro în avans și sume suplimentare de până la 350 de milioane de euro datorate în cazul în care obiectivele financiare convenite în prealabil sunt îndeplinite în termen de trei ani de la încheierea tranzacției.

"Prețul de achiziție de până la 2,5 miliarde de euro, inclusiv plățile contractuale suplimentare, reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții realizate vreodată de PPF", a declarat CEO-ul Jiří Šmejc.
 
Tranzacția, care este supusă unor aprobări ale autorităților de reglementare, urmează să fie finalizată cel târziu în primul trimestru al anului 2024. 
 
Tranzacția vine după ce gigantul de 60 de miliarde de dolari cu sediul în Abu Dhabi a declarat, pentru Bloomberg, că are "capacitatea și portofelul" pentru a face investiții, adăugând că se concentrează pe oportunitățile din Europa, Asia și Africa.
 
PPF Telecom este alcătuită din Yettel Bulgaria, Yettel Ungaria, Yettel Serbia, O2 Slovacia, precum și din afacerile de infrastructură CETIN și O2 Networks din aceste țări. Familia Kellner, din spatele acestui business, are o avere netă de 12,1 miliarde de dolari potrivit Bloomberg Billionaire Index și caută potențiale ținte de achiziție în Europa, ca parte a unei strategii de reorientare către vest a investițiilor, după ani de expansiune în Asia.
Grupul de investiții Emma Capital, care aparține actualului șef al PPF Group, Jiří Šmejc, avea la sfârșitul anului trecut active de aproximativ un miliard de euro. Jiří Šmejc a fost partener de afaceri cu Petr Kellner, care a decedat anul trecut, fiind până atunci cel mai mai bogat investitor din Cehia. Emma Capital controlează Premier Energy, al treilea mare distribuitor de gaze din România.
viewscnt
Afla mai multe despre
jiří šmejc
ppf
pro tv
telecom
emirates telecommunications