Prețul gazelor continuă să crească în Europa, deoarece riscurile contracarează depozitele pline

Prețul gazelor continuă să crească în Europa, deoarece riscurile contracarează depozitele pline
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2023

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au crescut marți pentru a doua ședință consecutiv, pe măsură ce traderii evaluează riscurile și incertitudinea cu privire la iarna următoare comparativ cu gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În jurul orei 1:36 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 1,48%, până la 28,79 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în ședința precedentă au înregistrat un avans de 9,8%, scrie Agerpres.

OTP taie din oferte la vânzarea afacerii din România CITEȘTE ȘI OTP taie din oferte la vânzarea afacerii din România

Zăcământul de gaze Troll din Norvegia a redus capacitatea până dincolo de ce era prevăzut în planul de lucrări de mentenanță, potrivit gestionarului de rețea Gassco AS. Traderii urmăresc cu atenție livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producției au contribuit la creșterile bruște de prețuri din ultimele luni.

Cu toate acestea, în pofida creșterilor de la începutul săptămânii, prețul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică, având în vedere rezervele consistente și cererea redusă de gaze.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%, un nivel mult mai ridicat decât cel obișnuit pentru acest moment al anului.

Piața de gaze din Europa este acum într-o poziție "mult mai bună" comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar asta nu înseamnă că "a depășit cea mai dificilă perioadă", a apreciat marți directorul general de la grupul petrolier BP Plc, Bernard Looney. "Totul depinde de cât de mult își va reveni cererea față de ceea ce am văzut iarna trecută și cum va fi vremea", a spus Looney.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
europa