Prețuri negative la energie electrică în Europa grație exploziei producției de energie fotovoltaică

Prețuri negative la energie electrică în Europa grație exploziei producției de energie fotovoltaică
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2023

Prețurile la energie electrică pe piața din Europa au coborât în teritoriul negativ, în condițiile în care energia produsă în parcurile fotovoltaice a inundat rețeaua în jurul prânzului, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acesta este un fenomen din ce în ce mai frecvent, pe măsură ce Europa se grăbește să construiască mai multe parcuri fotovoltaice și să reducă cererea pentru combustibili fosili. Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, prețurile intraday în Germania, cea mai mare piață de electricitate din regiune, au devenit marți negative în intervalul 1:00 p.m. - 3:00 p.m, scrie Agerpres.

Cei mai bogați oameni din lume au avut cel mai bun semestru din 2020. Musk și Zuckerberg, creșteri importante ale averilor CITEȘTE ȘI Cei mai bogați oameni din lume au avut cel mai bun semestru din 2020. Musk și Zuckerberg, creșteri importante ale averilor

Producția de electricitate poate fi inflexibilă, în special cu subvențiile care încurajează mai mulți producători de regenerabile. Uneori poate fi mai ieftin pentru un producător să îi plătească pe consumatori să utilizeze mai multă electricitate decât să oprească producția timp de o oră sau două. Iar anumite facilități regenerabile, precum panourile fotovoltaice instalate pe acoperiș în Țările de Jos, primesc subvenții indiferent de prețurile de pe piață. Toți acești factori au ajutat la împingerea prețurilor sub nivelul zero.

Cel mai recent declin al prețurilor vine după minimele istorice atinse în ultimul week-end. Chiar dacă este mai probabil să ai prețuri negative la electricitate în zilele de sâmbătă și duminică, pentru că atunci cererea este mai redusă, este neobișnuit ca acest lucru să se întâmple în mijlocul săptămânii de lucru.

Germania, Danemarca și Țările de Jos ar putea să înregistreze prețuri și mai negative în cursul zilei de miercuri.

Fără o modificare semnificativă a cererii, prețurile negative vor deveni și mai frecvente. Potrivit unor analize efectuate de economiștii de la HSBC Holdings Plc. în Europa ar urma să fie instalate în acest an noi panouri fotovoltaice cu o capacitate de 60 de Gigawați, în creștere cu o treime față de recordul atins anul trecut. Asta ar putea crea o oportunitate pentru consumatori să utilizeze mai multă energie la mijlocul zilei pentru a-și încărca automobilele și a-și derula afacerile la cel mai ieftin moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie fotovoltaică
pret
energie