Prețurile la gaze în Europa au scăzut după ce liderii UE au făcut front comun și au sprijinit măsurile de criză

Prețurile la gaze în Europa au scăzut după ce liderii UE au făcut front comun și au sprijinit măsurile de criză
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, după ce liderii UE au căzut de acord asupra unor măsuri urgente pentru a stopa creșterea prețurilor la energie care afectează economia continentului, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures au scăzut și cu 10%, îndreptându-se spre a treia săptămână consecutivă de scădere, scrie Agerpres.

Europa riscă o iarnă friguroasă pentru că are un control limitat asupra rezervelor de gaze CITEȘTE ȘI Europa riscă o iarnă friguroasă pentru că are un control limitat asupra rezervelor de gaze

Șefii de stat și de guvern au cerut Comisiei Europene să propună "un coridor dinamic de preț temporar" și de asemenea au anunțat că vor analiza un cadru de referință pentru a plafona prețul gazelor naturale utilizate în producția de electricitate. În plus, liderii UE vor să adopte pași pentru a evita creșterile extreme de prețuri și să utilizeze puterea oferită de achizițiile comune de gaze la nivelul UE în negocierile cu vânzătorii.

"Am trimis un mesaj clar către piață. Sunt încrezător că va exista un efect foarte curând", a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

În jurul orei 10:54 GMT, la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 7,7%, până la 117,35 euro, pentru un Megawatt-oră, fiind cu 18% sub nivelul la care erau la începutul săptămânii.

Rezultatul summitului liderilor europeni aduce o veste bună pentru piețe, în condițiile în care prețul gazelor este în continuare de trei ori mai mare decât media multianuală pentru acest moment al anului. Aceste prețuri au scăzut cu peste 60% comparativ cu vârful atins în luna august, pe măsură ce Europa se pregătește să intre în sezonul de iarnă cu depozitele de gaze aproape pline și cu livrări solide de gaze lichefiate.

Însă chiar dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunță dificile.

În plus, există și alte riscuri. Un val de frig sau orice perturbări la adresa livrărilor actuale din SUA sau Norvegia ar putea duce la creșterea prețurilor, subliniază Nikoline Bromander, analist la Rystad Energy. Pe de altă, parte cumpărătorii din Asia se pregătesc de iarnă prin majorarea achizițiilor de gaze lichefiate, de care Europa este puternic dependentă pentru a înlocui gazele naturale rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret