Producătorul austriac de senzori AMS oferă 3,7 miliarde euro pentru preluarea Osram, cu operațiuni și în România. Acțiunile Osram urcă cu 11%

Producătorul austriac de senzori AMS oferă 3,7 miliarde euro pentru preluarea Osram, cu operațiuni și în România. Acțiunile Osram urcă cu 11%
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 aug 2019

Acțiunile furnizorului german de soluții de iluminat Osram Licht, printre liderii mondiali pe piața iluminatului auto, cu operațiuni și în România, s-au apreciat cu peste 11% luni, după ce rivalul austriac AMS a anunțat că a depus o ofertă de preluare ce evaluează compania germană la 3,7 miliarde de euro, peste prețul oferit anterior de fondurile de private equity Bain Capital și Carlyle Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AMS a transmis, în weekend, că oferă 38,50 euro pe acțiune în schimbul preluării Osram, cu 10% peste prețul de 35 euro propus în iulie de Bain și Carlyle. Conducerea Osram a indicat atunci că susține oferta celor două fonduri. Potrivit Bloomberg, Allianz Global Investors, unul dintre princialii acționari ai companiei germane, s-a pronunțat zilele trecute împotriva acceptării ofertei, considerând prețul prea mic.

Acțiunile Osram au urcat cu până la 11,7% pe bursa de la Frankfurt în prima parte a tranzacțiilor de luni, până la un maxim intraday de 35,35 euro/unitate. În jurul orei 14:00, acțiunile companiei erau cotate la 34,76 euro, cu 9,83% peste referință.

Stațiunea Borșa își face pârtie olimpică de schi, prima din România, și vrea să intre pe harta competițiilor internaționale de profil CITEȘTE ȘI Stațiunea Borșa își face pârtie olimpică de schi, prima din România, și vrea să intre pe harta competițiilor internaționale de profil

Titlurile AMS, care produce, printre altele, semiconductori și senzori pentru industriile auto și de telecomunicații, consemnau un declin de 6,58% pe bursa de la Viena.

Oferta AMS evaluează Osram la 3,7 miliarde de euro (excluzând datoriile). Combinarea operațiunilor celor două companii ar crea un lider global pe piața senzorilor și a soluțiilor de iluminat, cu venituri anuale de aproximativ 5 miliarde de euro și peste 35.000 de angajați.

AMS intenționează să finanțeze achiziția cu ajutorul unui credit-punte de 4,2 miliarde de euro contractat de la HSBC și UBS.

Osram, companie desprinsă din gigantul german Siemens în 2013, este unul dintre principalii furnizori de soluții pentru iluminat la nivel global, cu peste 26.000 de angajați și venituri anuale de 3,8 miliarde de euro. Produsele companiei sunt utilizate în aplicații diverse, de la realitate virtuală, conducere autonomă sau telefoane mobile la soluții de iluminat inteligente și conectate în clădiri și pentru horticultură.

În vara anului trecut, Osram a inaugurat la Iași o unitate de producție a pieselor de iluminat pentru mașini, în cadrul unei companii internaționale înființată împreună cu producătorul de componente auto și anvelope Continental.

În primele șase luni de activitate, Osram Continental România, cu circa 140 de angajați, a raportat afaceri de 10,1 milioane de lei și o pierdere de aproape 2,1 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
osram
ams
oferta preluare
actiuni
bain capital
carlyle group
solutii iluminat
becuri
senzori