Randamentul titlurilor americane de Trezorerie pe 10 ani a depășit 5% pentru prima dată în ultimii 16 ani

Randamentul titlurilor americane de Trezorerie pe 10 ani a depășit 5% pentru prima dată în ultimii 16 ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 oct 2023
Randamentul titlurilor americane de Trezorerie pe 10 ani a depășit 5% pentru prima dată în ultimii 16 ani, impulsionat de așteptările ca Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat și ca SUA să continue vânzările de obligațiuni pentru a acoperi deficitele tot mai mari.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Randamentul a crescut cu până la 11 puncte de bază, la 5,02%, cel mai ridicat nivel din 2007. Președintele Fed, Jerome Powell, a sugerat săptămâna trecută că bancherii centrali sunt înclinați să mențină dobânzile la un nivel stabil la ședința din noiembrie, dar rămân deschiși la o nouă majorare dacă riscurile de inflație vor reveni.
ULTIMA ORĂ London Stock Exchange - incident de sistem. Sute de companii afectate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ London Stock Exchange - incident de sistem. Sute de companii afectate

În august, Trezoreria SUA a majorat volumul vânzărilor trimestriale de obligațiuni pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate.

Randamentele nu au mai fost atât de ridicate din perioada care a precedat experimentul Fed cu politici neconvenționale - rate de referință aproape zero și relaxare cantitativă - menite să susțină o economie care fusese zguduită de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat și de prăbușirea Lehman Brothers. Aceste politici au fost puse în aplicare în mod intermitent timp de 15 ani, până când pandemia și valul de cheltuieli guvernamentale pe care l-a declanșat au alimentat un val de inflație care a forțat factorii de decizie politică să majoreze ratele dobânzilor.
 
Deficitul bugetar al SUA a crescut, în parte din cauza creșterii costurilor dobânzilor. În același timp, Fed nu înlocuiește toate titlurile de Trezorerie din bilanțul său pe măsură ce acestea ajung la maturitate. Dealerii estimează că datoria în circulație va crește cu 1.500 de miliarde de dolari, până la 2.000 de miliarde de dolari în 2024, față de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în acest an.
 
"Randamentele cresc pentru că vedem în sfârșit cum vine oferta. Creșterile de rate ale Fed și reducerea bilanțului ajung acum din urmă piața obligațiunilor",  a declarat luni, la Bloomberg Television, Tom Tzitzouris, șeful departamentului de cercetare în domeniul veniturilor fixe de la Strategas Research Partners.
viewscnt
Afla mai multe despre
trezorerie
dobanzi
titluri de stat