Scumpirea zahărului reprezintă un nou pericol la adresa inflației produselor alimentare

Scumpirea zahărului reprezintă un nou pericol la adresa inflației produselor alimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2023

Zahărul, consumat în foarte multe produse de la ciocolată și până la băuturi acidulate și patiserie, devine din ce în ce mai scump, ceea ce crește costurile pentru industria alimentară și pune noi presiuni la adresa inflației mondiale a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Prețurile la zahăr rafinat au atins în această săptămână cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu și sunt pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de după 2021. De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii șase ani. Livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-și reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr și autoritățile au decis să direcționeze o parte mai mare din culturile de trestie de zahăr spre producția de biocarburanți, scrie Agerpres.

Copiii și adolescenții sănătoși s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid CITEȘTE ȘI Copiii și adolescenții sănătoși s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid

Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg în rândul traderilor și analiștilor, exporturile de zahăr ale Indiei ar urma să se reducă la jumătate, până la șase milioane de tone, în anul agricol care se va încheia în luna septembrie 2023, de la aproximativ 11 milioane de tone în exercițiul anterior, și ar putea să coboare și mai mult, până la patru milioane de tone în sezonul următor. Aceasta înseamnă o reducere și mai semnificativă a ofertei pe piață care, potrivit firmelor de consultanță Green Pool și Covrig Analytics, era deja prognozată să înregistreze un deficit anul viitor.

Dacă India va exporta mai puțin zahăr decât se preconiza în următorul sezon, "prețurile vor trebui să crească pentru a extrage zahăr din alte părți ale lumii", susține Henrique Akamine, specialist pe zahăr și etanol la Tropical Research Services. India este responsabilă pentru aproximativ șase milioane de tone în bilanțul nostru privind comerțul internațional cu zahăr în 2023-24, susține Akamine. "Dacă elimini pur și simplu chiar și jumătate din această cantitate, balanța comercială va înregistra un deficit", avertizează specialistul.

Chiar dacă Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, se așteaptă la o recoltă consistentă de trestie de zahăr, ploile au întârziat recoltatul și capacitățile portuare ar putea limita livrările pe piața mondială, în condițiile în care țara sud-americană recoltează în același timp și o producție record de soia boabe. Producția de trestie de zahăr în Thailanda, un alt mare exportator mondial, este prognozată și ea să nu se ridice la înălțimea așteptărilor în acest an.

O creștere constantă a consumului global de zahăr și diminuarea stocurilor au făcut ca livrările din India să fie și mai importante pentru piața mondială. O dovadă în acest sens a venit în luna ianuarie, când prețurile mondiale la zahăr au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, pe fondul îngrijorărilor că autoritățile din India nu vor aproba mai multe exporturi în acest sezon. Ulterior, după ce Guvernul de la New Delhi a semnalat că ar putea aproba mai multe exporturi, prețurile mondiale au scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
inflatie