Șefa FMI, acuzată că ar fi exercitat presiuni pentru a îmbunătăți poziția Chinei în clasamentul “Doing Business” al Băncii Mondiale

Șefa FMI, acuzată că ar fi exercitat presiuni pentru a îmbunătăți poziția Chinei în clasamentul “Doing Business” al Băncii Mondiale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 sep 2021

Directorul general al Fondului Internațional Monetar, Kristalina Georgieva, ar fi exercitat presiuni pentru a îmbunătăți poziția Chinei în clasamentul “Doing Business” elaborat de Banca Mondială, în perioada când a condus instituția bancară.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Problemele de etică descoperite în urma unei anchete privind raportul “Doing Business” au determinat Banca Mondială să renunțe complet la publicarea acestuia, potrivit unui comunicat al băncii, citat de Bloomberg.

Georgieva a declarat că dezaprobă rezultatele anchetei.

Discord, platformă de chat pentru gameri, disponibilă și în România, a obținut o finanțare de 500 milioane dolari CITEȘTE ȘI Discord, platformă de chat pentru gameri, disponibilă și în România, a obținut o finanțare de 500 milioane dolari

Desfășurată de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al Băncii Mondiale, ancheta relevă că o serie de nereguli identificate anterior cu privire la poziția mai multor țări în clasamentul Doing Business au survenit pe fondul presiunilor exercitate de foști și actuali angajați, inclusiv de către foști membri ai Consiliului Director.

Kristalina Georgieva și fostul președinte al Băncii Mondiale, Kim Yong Jim, sunt indicați că ar fi pus, direct și indirect, presiune pe echipa responsabilă cu elaborarea raportului Doing Business pentru îmbunătățirea pozițiilor ocupate de China și Arabia Saudită în clasamentele pentru anii 2018 și 2020.

China ar fi trebuit să coboare 7 poziții în clasamentul “Doing Business 2018”, până pe locul 85, însă în raportul oficial apare pe locul 78, la fel ca în anul anterior. Similar, poziția Arabiei Saudite în raportul pentru 2020 a fost modificată pentru a reflecta o performanță crescută a economiei, în detrimentul Iordaniei și al Azerbaijanului.

Banca Mondială a corectat modificările în decembrie anul trecut, după ce a analizat o serie de nereguli raportate de angajați. Banca a suspendat publicarea clasamentului Doing Business în august.

"Modificările aduse datelor referitoare la China în raportul Doing Business 2018 par a fi produsul a două tipuri distincte de presiune aplicate de conducerea băncii asupra echipei Doing Business", potrivit rezultatelor anchetei dispuse de comitetul de etică, publicate joi.

Autorii anchetei o citează pe Georgieva și pe unul dintre consilierii acesteia pentru că ar fi depus “presiuni" în vederea "efectuării de modificări cu privire la punctajul Chinei, într-un efort de a-i îmbunătăți poziția în clasament, exact în același timp în care statul era așteptat să joace un rol-cheie în campania de majorare de capital a băncii”.

“Dezaprob fundamental concluziile și interpretările anchetei (...) în ceea ce privește rolul meu legat de raportul Doing Business 2018”, a declarat Georgieva într-un comunicat. Fosta șefă a Băncii Mondiale a precizat că a avut deja o primă ședință de informare cu Board-ul FMI pe tema concluziilor anchetei.

Departamentul Trezoreriei din SUA, care gestionează angajamentul țării cu FMI și Banca Mondială, a transmis că analizează raportul.

Georgieva a ocupat funcția de director general al Băncii Mondiale înainte de a fi desemnată pentru a-i succeda lui Christine Lagarde la conducerea FMI, în 2019.

Lansat în 2003, raportul Doing Business analizează ușurința cu care se pot face afaceri în statele din întreaga lume. Raportul joacă un rol notabil în special în economiile emergente, guvernele citând îmbunătățirile reflectate în clasament pentru a atrage investiții străine.

România ocupa locul 55 din 190 de țări în raportul Doing Business 2020, publicat în octombrie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
kristalina georgieva
fmi
banca mondiala
doing business
clasamentul doing business
china
arabia saudita
nereguli doing business