Economia mondială va înregistra în 2021 cea mai rapidă creștere din ultimii 50 de ani

Economia mondială va înregistra în 2021 cea mai rapidă creștere din ultimii 50 de ani
scris 16 sep 2021

Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an cea mai rapidă revenire din ultimele cinci decenii, însă adâncirea inegalităților dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare riscă să submineze acest avans, a anunțat Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), transmite Bloomberg.

După contracția de 3,5% înregistrată anul trecut, Produsul Intern Brut mondial ar putea înregistra un avans de 5,3% în 2021, grație intervențiilor "radicale" ale factorilor politici și a succesului, chiar dacă incomplet, a campaniilor de vaccinare din economiile dezvoltate, susține UNCTAD. Organizația adăugă că avansul economiei mondiale ar putea încetini la 3,6% anul viitor, scrie Agerpres.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Însă multe state din emisfera sudică au fost lovite în mod deosebit de puternic de pandemie, iar constrângerile fiscale și lipsa de autonomie monetară precum și un acces redus la vaccinuri ar putea escalada tensiunile economice la adresa statelor în curs de dezvoltare, arată un raport publicat miercuri de UNCTAD.

"Adâncirea acestor decalaje, atât interne cât și internaționale, va face ca reziliența și creșterea să fie un lux de care se vor bucura doar puțini privilegiați. Fără politici curajoase care să relanseze multilateralismul, revenirea post-pandemie nu va fi una egală și nu va răspunde la provocările actuale", a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan.

Organizația a propus un sprijin internațional pentru introducerea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare și o mai bună coordonare a politicilor între țările importante ca instrumente pentru a stimula expansiunea. În schimb, inversarea unor politici ar putea afecta creșterea viitoare, a apreciat UNCTAD.

"Chiar și fără obstacole semnificative, economia mondială va reveni la trendul înregistrat în 2016-2019 abia în 2030", estimează UNCTAD. 

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
unctad