Sondaj Bloomberg: Ritmul de creștere al economiei românești a stagnat în primul trimestru

Sondaj Bloomberg: Ritmul de creștere al economiei românești a stagnat în primul trimestru
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 mai 2019

Economia românească a menținut, în primele trei luni din acest an, ritmul de creștere din ultimul trimestru din 2018, de 4,1%, potrivit aprecierilor analiștilor intervievați într-un sondaj Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg, România a avut, în perioada ianuarie-martie, a treia mare creștere anuală a PIB în rândul statelor ex-comuniste din Uniunea Europeană, fiind depășită de Ungaria și Polonia, cu creșteri economice de 4,9%, respectiv 4,4%.

Comparativ cu evoluția din trimestrul anterior, ritmul de creștere a încetinit în Cehia, Ungaria și Polonia, în timp ce în Bulgaria, Slovacia și România s-a menținut constant.

Vânzând mai mult pe piața concurențială, Nuclearelectrica își majorează profitul net cu aproape un sfert la T1 CITEȘTE ȘI Vânzând mai mult pe piața concurențială, Nuclearelectrica își majorează profitul net cu aproape un sfert la T1

"Creșterea economică în Europa Centrală pare că s-a menținut destul de bine, în condițiile în care cererea internă a compensat impactul slăbiciunii continue din piețele de export din zona euro", afirmă Liam Peach, economist la Capital Economics, Londra.

Comparativ cu un sondaj publicat recent de Reuters, analiștii intrevievați de Bloomberg sunt mai optimiști în ceea ce provește evoluția economiei românești în primul trimestru. Potivit analiștilor intervievați de Reuters, creșterea economiei românești a încetinit la 3,9% în primul trimestru, de la 4,1% în ultimele trei luni din 2018.

Guvernul mizează în acest an pe o creștere de 5,5%, însă instiuțiile financiare internaționale sunt mai pesimiste. Astfel, Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o creștere economică de 3,1% în acest an, avans similar cu cel estimat de Comisia Europeană, iar Banca Mondială și Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD) prognozează o creștere de 3,5%, respectiv de 3,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie romaneasca
crestere economica
pib primul trimestru
economie t1
pib t1
sondaj bloomberg