ULTIMA ORĂ FMI a înrăutățit prognoza de creștere pentru economia României la 3,1%, cel mai pesimist scenariu în rândul instituțiilor internaționale

ULTIMA ORĂ FMI a înrăutățit prognoza de creștere pentru economia României la 3,1%, cel mai pesimist scenariu în rândul instituțiilor internaționale
scris 9 apr 2019

Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere prognoza privind avansul economiei românești în acest an, de la 3,4% la 3,1%, de departe cel mai pesimist scenariu referitor la evoluția produsului intern brut în rândul marilor instituții financiare internaționale.

Potrivit estimărilor FMI, creșterea economiei românești va încetini de la 4,1% în 2018 la 3,1% în 2019 și la 3% în 2020, se arată în cel mai recent raport al instituției privind perspectivele economiei globale.

Comisia Europeană preconizează un ritm de creștere pentru economia României de 3,8% în acest an și de 3,6% în 2020, în timp ce Banca Mondială vede un avans de 3,5% în 2019 și de 3,1% anul viitor.

România este în cea mai proastă situație din regiune în cazul unei noi recesiuni și cel mai probabil va merge iar la FMI – raport CITEȘTE ȘI România este în cea mai proastă situație din regiune în cazul unei noi recesiuni și cel mai probabil va merge iar la FMI – raport

Proiecțiile celor trei instituții se situează cu mult sub cele ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, aceasta estimând un avans economic de 5,5% în acest an și de 5,7% în 2020.

Pe termen mediu, FMI estimează că economia României va înregistra un ritm de creștere anual de circa 3%, urmare a diminuării efectelor politicilor fiscale favorabile și ale stimulentelor din fondurile de investiții ale UE.

În ceea ce privește prețurile de consum, FMI preconizează o rată a inflației de 3,3% la finele acestui an, în scădere de la 4,6% în 2018.

Pe de altă parte, deficitul de cont curent va continua să se adâncească și va ajunge la 5,2% din PIB la finele anului, de la 4,6% din PIB în anul precedent.

Guvernul și-a construit proiecția bugetară pentru acest an pe un PIB de 1.022.500 milioane lei, o țintă de creștere economică de 5,5%, o rată a inflației de 2,8% și un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
world economic outlook
economia romaniei
estimari
prognoze
inflatie
deficit cont curent