Spania mizează pe cetățenii săi să se înscrise într-un plan de pensii facultative

Spania mizează pe cetățenii săi să se înscrise într-un plan de pensii facultative
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2021

Spania speră să îi încurajeze pe cetățenii săi să se pregătească de pensie printr-un plan de pensii facultative, în încercarea de a-i convinge să nu se bazeze numai pe pensia de la stat, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Obiectivul autorităților de la Madrid este ca, până la finele anului, să pună la punct un fond de pensii gestionat de companii private de investiții, și care să ofere spaniolilor o alternativă accesibilă cu care să își suplimenteze pensia publică. Însă, spre deosebire de alte țări, sistemul se va baza pe faptul că lucrătorii vor opta, în loc să fie înscriși automat, în noul plan, scrie Agerpres.

FOTO WhatsApp revine cu o nouă notificare privind gestionarea datelor personale CITEȘTE ȘI FOTO WhatsApp revine cu o nouă notificare privind gestionarea datelor personale

"Credem că există un grup de spanioli cu venituri medii și mici care vor fi interesați să își crească economiile pentru a-și suplimenta pensiile publice", a declarat ministrul pentru Integrare, Securitate Socială și Migrație, Jose Luis Escriva.

Acesta vrea să crească economiile și să contracareze dependența de sistemul public de pensii, un sistem care potrivit economiștilor reprezintă o provocare la adresa sustenabilității fiscale. Decizia de a păstra caracterul voluntar al noului plan de pensii reflectă îngrijorările care există în rândul unor parlamentari de stânga cu privire la implicarea sectorului privat, însă ministrul este încrezător că acest plan de pensii facultative poate face diferența.

De asemenea, Guvernul de la Madrid vrea să crească facilitățile fiscale pentru a-i încuraja pe angajați să nu iasă anticipat la pensie și să revizuiască sistemul pentru liber profesioniști, aliniind contribuțiile cu ceea ce vor primi.

Însă există unele limite politice care stau în calea planurilor ministrului Escriva. Precedenta încercare de a revizui sistemul de pensii, prin ajustarea plăților în funcție de fondurile disponibile și de îmbunătățirea speranței de viață, a trebuit să fie abandonată după ce milioane de pensionari au ieșit în stradă într-o serie de proteste care au avut loc în 2018 și 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
pensii facultative