SUA investighează oficial un cip fabricat în China, în contextul escaladării tensiunilor privind performanțele tehnologice

SUA investighează oficial un cip fabricat în China, în contextul escaladării tensiunilor privind performanțele tehnologice

Huawei Mate 60 Pro

Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2023

Guvernul SUA a început o investigație oficială privind un cip avansat fabricat în China și încorporat în cel mai recent smartphone al Huawei Technologies, în timp ce tensiunile dintre cele două superputeri pe tema performanțelor tehnologice se amplifică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Departamentul american al Comerțului, care a adoptat o serie de restricții împotriva Huawei și a industriei de semiconductori din China în ultimii doi ani, a anunțat că lucrează pentru a obține mai multe informații despre un "presupus" procesor de 7 nanometri instalat de Huawei pe modelul său Mate 60 Pro, lansat luna trecută.

Cipul a fost fabricat de Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) din China, care, la fel ca Huawei, se află pe lista neagră a SUA și are restricții de acces la tehnologia americană.

Directa Plus, companie listată la Londra, semnează cu Liberty Galați cel mai mare contract din istoria sa. Acțiunile cresc puternic CITEȘTE ȘI Directa Plus, companie listată la Londra, semnează cu Liberty Galați cel mai mare contract din istoria sa. Acțiunile cresc puternic

Descoperirea cipului a declanșat o dezbatere la Washington cu privire la eficacitatea sancțiunilor menite să țină în frâu un rival geopolitic și a coincis cu o inițiativă a Chinei de a extinde interdicția de utilizare a iPhone-urilor în agențiile susținute de guvern și în companiile de stat, scrie Bloomberg.

SUA încearcă de ani de zile să controleze avansul tehnologic al Chinei, pe fondul îngrijorărilor de la Washington că aceasta va obține un avantaj militar. China, care s-a arătat iritată de aceste restricții, are propriile temeri cu privire la utilizarea tehnologiei străine în industrii sensibile și a încercat să își reducă dependența de software-ul și circuitele integrate americane.

Măsurile de restricție împotriva iPhone riscă să erodeze poziția Apple pe o piață care îi aduce aproximativ o cincime din venituri și unde produce majoritatea dispozitivelor sale vedetă.

Dezvăluirea discretă de către Huawei a unui smartphone ce utilizează tehnologie pe care SUA au încercat să o țină departe de Beijing amenință să deraieze eforturile recente de apropiere inițiate de administrația Biden.

Telefonul Huawei a fost pus în vânzare online în timp ce secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, se afla într-o călătorie în China săptămâna trecută, cea mai recentă dintr-o serie de vizite diplomatice la nivel înalt la Beijing.

Dezbaterea se concentrează acum în jurul întrebărilor dacă cipul avansat reprezintă un eșec al eforturilor SUA de a controla accesul Chinei la propriile tehnologii și dacă sunt necesare noi restricții asupra exporturilor în statul asiatic.

"Lucrăm pentru a obține mai multe informații despre caracterul și compoziția presupusului cip de 7 nm", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului.

"Să fim clari: controlul exporturilor este doar un instrument din setul de instrumente de care dispune guvernului SUA pentru a aborda amenințările la adresa securității naționale prezentate de RPC. Restricțiile în vigoare din 2019 au doborât Huawei și au forțat-o să se reinventeze - cu un cost substanțial pentru guvernul RPC", a precizat acesta.

Acțiunile producătorilor chinezi de materiale pentru semiconductori au urcat cu până la 20% în tranzacțiile de vineri, după ce vestea anchetei americane a stimulat pariurile printre traderi că sectorul se va bucura de un sprijin sporit din partea guvernului de la Beijing.

"Ne-am opus întotdeauna politizării problemelor comerciale și tehnologice, precum și exagerării și abuzului conceptului de securitate națională", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

"Sancțiunile nu vor opri dezvoltarea Chinei, ci doar vor întări hotărârea și capacitatea Chinei de a căuta autonomia și inovarea tehnologică", a precizat acesta.

Între timp, noile dispozitive Huawei au stârnit o revărsare de sentimente naționaliste pe rețelele de socializare chinezești, utilizatorii lăudând triumful companiei în fața sancțiunilor americane.

Vineri, Huawei a prezentat un smartphone și mai puternic, Mate 60 Pro+, într-un teaser video online.

Pro+ vine cu o opțiune de stocare maximă de 1 TB și 4 GB de memorie în plus față de modelul Pro, care se comercializează la prețul de 6.999 de yuani (970 dolari).

Acțiunile furnizorilor Huawei s-au apreciat până la limita zilnică de 10% pe bursele chinezești după lansarea noului model în magazinele online.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
investigatie sua procesor huawei mate 60 pro
sanctiuni huawei
avans tehnologic china
tensiuni sua china