Succesul turismului și scăderea prețurilor la combustibili au ajutat la reducerea ratei inflației din Spania

Succesul turismului și scăderea prețurilor la combustibili au ajutat la reducerea ratei inflației din Spania
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Rata inflației în Spania s-a atenuat neașteptat în noiembrie, înregistrându-se primul declin din iunie, în urma scăderii prețurilor la combustibili și a creșterii numărului de turiști, arată datele preliminare publicate de Institutul Național de Statistică (INE), transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna aceasta, rata anuală a inflației a scăzut la 3,2%, de la 3,5% luna precedentă și sub nivelul de 3,7% previzionat de analiști.

Tranzacție: Grupul româno-belgian EMI preia Kadra Tech CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul româno-belgian EMI preia Kadra Tech

Dacă se exclud însă prețurile la energie și alimente, care sunt mai volatile, inflația de bază a încetinit la 4,5% în noiembrie, mai mult decât au anticipat analiștii.

Scăderea inflației este o veste bună pentru întreaga economie, scrie Agerpres.

"Salariile au o putere de cumpărare mai mare și competitivitatea firmelor spaniole ar putea stimula creșterea cotei lor de piață, în pofida mediului internațional dificil", a declarat ministrul Economiei, Nadia Calvino.

În prezent, rata inflației în Spania este cea mai scăzută din zona euro, deși depășește ținta BCE pe termen mediu, de 2%.

Puteri sporite în inspecții și la amenzi pentru Consiliul Concurenței. Instituția reclamă însă nerezolvarea altor probleme, în numirea politică a conducerii și salarizare CITEȘTE ȘI Puteri sporite în inspecții și la amenzi pentru Consiliul Concurenței. Instituția reclamă însă nerezolvarea altor probleme, în numirea politică a conducerii și salarizare

În timp ce oficialii BCE, inclusiv vicepreședintele Luis de Guindos, avertizează că economia zonei euro se confruntă cu dificultăți și există riscul recesiunii, ei au indicat de asemenea că prețurile ar putea crește din nou în viitorul apropiat.

La ultima ședință de politică monetară, care a avut loc luna trecută, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referință, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se așteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în primăvara lui 2024 pe măsură ce inflația scade, iar economia stagnează sau chiar ar putea să se contracte. Unii analiști avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an și jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
inflatie