Suedia - Căderea prețurilor la case accelerează. Cea mai severă criză imobiliară din ultimele trei decenii

Suedia - Căderea prețurilor la case accelerează. Cea mai severă criză imobiliară din ultimele trei decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2022

Scăderea prețurilor caselor din Suedia a accelerat în octombrie, țară nordică fiind afectată de cea mai severă criză imobiliară din ultimele trei decenii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul locuințelor a scăzut cu aproximativ 14% față de vârful înregistrat la începutul acestui an, conform Bloomberg.

Este a șaptea luna de scădere consecutivă a prețurilor.

Guvernul Suediei a anunțat în toamnă că va oferi garanții de stat, de lichiditate, de zeci de miliarde euro companiilor energetice din întreaga regiune nordică și baltică a Europei, pe fondul scumpirilor galopante și al volatilității fără precedent din piețe, premierul de la Stockholm, Magdalena Andersson, avertizând că decizia gigantului rus de stat Gazprom de a stopa livrările de gaze către Europa riscă să afecteze nu doar securitatea energetică, ci și stabilitatea financiară a Suediei și a țărilor vecine.

Jucătorii din piețele de energie, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii, trebuie să depună colateral financiar pentru a-și garanta îndeplinirea obligațiilor contractuale, în lipsa acestor garanții tranzacțiile pe bursele de specialitate nefiind posibile. Scumpirile masive și volatilitatea extremă din ultima perioadă au făcut ca necesarul de colateral să crească la rândul său masiv.

VIDEO Cehia - Zeci de mii de manifestanți la un protest al forțelor radicale împotriva guvernului, a UE și a NATO CITEȘTE ȘI VIDEO Cehia - Zeci de mii de manifestanți la un protest al forțelor radicale împotriva guvernului, a UE și a NATO

″Garanțiile de stat vor fi de ordinul a sute de miliarde de coroane (echivalentul a zeci de miliarde de euro – n.r.) și vor fi implementate înainte de închiderea de luni a piețelor. În primele două săptămâni, garanțiile vor fi oferite tuturor jucătorilor nordici și baltici din piața de energie. Acest lucru va da țărilor vecine răgazul necesar pentru a-și elabora propriile măsuri de sprijin. Dacă nu acționăm, există un risc major de destabilizare a sistemului financiar, care ar putea duce și la o criză financiară″, a spus Andersson, într-o conferință de presă comună susținută alături de guvernatorul băncii centrale suedeze, ministrul de Finanțe și șeful autorității de supraveghere a industriei financiare din Suedia.

viewscnt
Afla mai multe despre
trading energie
garantii tranzactii energie
criza energetica
criza financiara
garantii de stat trading energie