Turcia ar putea amâna cu o lună demararea producției de gaze din Marea Neagră

Turcia ar putea amâna cu o lună demararea producției de gaze din Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2023

Turcia ar putea amâna cu o lună începerea producției de gaze naturale la zăcămintele din Marea Neagră din cauza cutremurelor de luna trecută, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit sursei citate, personalul implicat în acest proiect a fost nevoit să își ia concediu pentru a avea grijă de rudele afectate de devastatoarele cutremure de la începutul lunii februarie.

Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacere CITEȘTE ȘI Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacere

„Ar putea să apară o ușoară întârziere", a declarat marți ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, pentru agenția de presă Anadolu, informează Agerpres.

„Se pare că cel mai probabil va fi în luna aprilie", a adăugat Fatih Donmez, făcând referire la data la care ar urma să înceapă producția de gaze naturale la zăcămintele din Marea Neagră. Anterior, data țintă fusese fixată pentru sfârșitul lunii martie.

Angajații care provin din zonele afectate de cutremurele din 6 februarie, care au provocat peste 50.000 de morți în Turcia și Siria, au fost nevoiți să își ia concediu pentru a avea grijă de familiile lor, însă acum unii dintre ei au început să revină la lucru, a precizat Fatih Donmez.

Creșterea producției interne de energie este o promisiune crucială a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care în luna mai a acestui an se va confrunta cu cele mai strânse alegeri parlamentare din cariera sa de 20 de ani.

Turcia, țară care în prezent importă aproape întreaga cantitate de gaze naturale pe care o consumă, susține că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conține o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În iunie 2022, Turcia lansa oficial exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră care ar urma să îi permită, potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, să producă zece milioane de metri cubi până în primul trimestru din 2023, informa AFP.

Zăcământul, situat la 170 de km nord de țărm, a fost descoperit în august 2020 și a fost prezentat de șeful statului drept „cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria Turciei”. El a vorbit atunci despre „rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi”.

În decembrie 2022, Recep Tayyip Erdogan anunța că Turcia a identificat un nou zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră, iar rezervele totale estimate se ridică la 710 miliarde metri cubi. La capitolul energie, Turcia este dependentă de importurile de gaze și petrol din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și de importurile de gaze lichefiate din Qatar, SUA, Nigeria și Algeria.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
gaze
marea neagra