Turcia: Rata anuală a inflației a încetinit din nou în iunie

Turcia: Rata anuală a inflației a încetinit din nou în iunie
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2023

Turcia a avut cea mai redusă decelerare a prețurilor de consum de când a început încetinirea inflației, în noiembrie 2022, deoarece deprecierea lirei a făcut importurile mai scumpe, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În iunie, rata anuală a inflației s-a situat la 38,2%, conform datelor oficiale, ușor sub estimări și în scădere de la un nivel de 39,6% în mai.

FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record CITEȘTE ȘI FOTO OMV Petrom a atins o capitalizare record

Deprecierea monedei naționale pune presiune pe prețuri, într-un moment în care Guvernul adoptă diverse măsuri, inclusiv majorarea salariului minim, și analizează creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor, scrie Agerpres.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat în ritm anual la 47,3% în iunie, de la 46,6% în mai, un indiciu că presiunea asupra prețurilor rămâne ridicată.

"În viitor ne așteptăm ca politicile guvernamentale și deprecierea lirei să ducă din nou la creșterea inflației. În opinia noastră, prețurile vor accelera, la finalul anului rata inflației urmând să se situeze la 47%, chiar dacă Banca Centrală a majorat dobânda cu 650 puncte de bază, la 15%", a apreciat economistul Selva Bahar Baziki.

Analiștii se așteaptă ca rata anuală a inflației să depășească în lunile următoare 40% și să se mențină la acest nivel și în primul semestru din 2024. Ținta oficială este de 5%, iar în octombrie inflația a atins 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
turcia